Electrocompaniet ECI 6: analoge maar uitbreidbare stereoversterker

Het Noorse Electrocompaniet heeft eerder een aantal geïntegreerde stereoversterkers uitgebracht met digitale ingangen en streaming functies. Het gaat dan om de ECI 6D, ECI 6DS en ECI 6DX. Het Noorse bedrijf heeft recent een “uitgeklede” versie uitgebracht, genaamd ECI 6, die ontdaan is van alle digitale schakelingen en dus puur analoog is. Het apparaat is met optionele digitale modules weer “aan te kleden”.

Electrocompaniet ECI 6: pure analoge geïntegreerde stereoversterker met klasse A-voortrap

Het in de Noorse plaats Tau gevestigde audiobedrijf Electrocompaniet bouwt versterkers, luidsprekers en streaming-producten. Onlang hebben wij een recensie gepubliceerd over de ECI 6DX, een geïntegreerde versterker met ingebouwde DA-converter en streamer. Electrocompaniet heeft alle digitale schakelingen verwijderd en een pure analoge versie uitgebracht met de naam ECI 6. Desgewenst zouden echter modules geplaatst kunnen worden zodat toch weer van digitaal geluid kan worden genoten, maar voor wie daar geen behoefte aan heeft is er nu dus een pure analoge versie.

De nieuwe ECI 6 is min of meer gebaseerd op de eerdere ECI 5 MKII, maar de ECI 6 is ook verbeterd doordat onder andere een betere voeding is geplaatst. De ECI 6 kan twee keer 125 Watt aan acht Ohm leveren en twee keer 200 Watt aan vier Ohm. De voortrap werkt in klasse A en werkt zonder terugkoppeling. De eindtrap heeft een beperkte terugkoppeling. Het apparaat beschikt over vier ingangen, drie keer cinch en één keer XLR. Wie een losse eindversterker wil gebruiken kan de cinch of XLR voorversterkeruitgang gebruiken.

De voorversterkertrap heeft een ruisvloer van –135 dB. Het frequentiebereik van de eindversterkertrap loopt van 1 tot 150 kHz. De dempingsfactor bij acht Ohm is 350 dus “lastige” luidsprekers zullen goed in bedwang gehouden kunnen worden. De maximale piekstroom is 100 Ampère. De ECI 6 zal dus flink kunnen uithalen.

Wij waren goed te spreken over de ECI 6 DX. Afgaande op de specificaties zal de puur analoge ECI 6 hetzelfde presteren en klinken, maar dan zonder digitale aansluitmogelijkheden.

Electrocompaniet ECI 6: prijs en leveringsinformatie

De ECI 6 is leverbaar voor een prijs van 3.990 euro.

EDITORS' CHOICE