NIEUWSATC

ATC CDA2 MK2: nieuwe cd-speler/dac/voorversterker met XLR-uitgang

Het Britse audiobedrijf ATC heeft een nieuwe versie aangekondigd van de originele CDA2 die in 2013 op de markt is gekomen. ATC zegt dat het de circuits opnieuw heeft ontworpen om ATC's nieuwe 32-bit DA-converter te optimaliseren. Ook de analoge circuits zijn onder handen genomen. De CDA2 MK2 is met name bedoeld om de actieve luidsprekers van ATC aan te sturen, maar kan ook voor andere doeleinden worden ingezet.

ATC CDA MK2: cd-speler, DA-converter en voorversterker met een XLR-uitgang

Het in de plaats Gloucestershire in Groot-Brittannië gevestigde ATC heeft de multifunctionele CDA2 uit 2013 een update gegeven. Het apparaat heeft zowel digitale als analoge ingangen en is voorzien van een cd-loopwerk van het Japanse Teac. Goed beschouwd hoeft alleen een setje actieve luidsprekers worden toegevoegd om muziek te kunnen luisteren. Nou vooruit, een streamer zou ook wel handig zijn. De XLR-uitgang maakt het mogelijk om een grote afstand naar de actieve luidsprekers te overbruggen.

De kast is gemaakt van een combinatie van staal en aluminium en is absoluut stijf en vrij van resonanties. Het aluminium frontpaneel is 13 millimeter dik met een geanodiseerde zilveren afwerking.

De CDA2 MK2 kan overweg een scala aan digitale signalen. De coaxiale en optische ingangen accepteren signaal tot 192 kHz. De nieuwe high-res usb-ingang van de MK2 is geschikt voor PCM-signaal tot 384 kHz en ook voor DSD64, DSD128 en DSD256. Ook aan de liefhebbers van cd’s is gedacht. Het nieuwe cd-loopwerk van Teac geeft snellere speel- en zoektijden, veel lagere mechanische ruis en verbeterde foutcorrectie in vergelijking met de vorige versie. De 32-bit dac-chip is van AKM.

De voorversterkerschakelingen werken in klasse A en zijn opgebouwd uit discrete componenten. Het frequentiebereik van de voorversterker loopt van 2 Hz tot 280 kHz op -3 dB-niveau. Vervorming bij 1 kHz is lager dan 0,008 procent. Het frequentiebereik van de verschillende digitale secties is natuurlijk lager: DSD tot 50 kHz en de cd-speler gaat tot 20 kHz. Het theoretische maximum van een cd-speler is immers 22,05 kHz, de helft van 44,1 kHz.

De hoofdtelefoonaansluiting zit aan de achterkant, net als een tweetal gewone cinch-lijningangen. Ook in voorzien in een 3,5-millimeter jackplug-ingang met een hoge ingangsgevoeligheid, speciaal voor weergave van signaal uit een tablet, smartphone of draagbare muziekspeler.

De CDA2 MK 2 wordt gedemonstreerd in hal 102 op de komende Sound & Vision, een audiobeurs die in de Britse plaats Bristol wordt gehouden van 23 tot 25 februari 2018.

ATC CD2 MK2: prijs en leveringsinformatie

ATC geeft zes jaar garantie op de CDA2 MK2 (twee jaar op het cd-loopwerk). Vanaf eind februari 2018 zal hij aan de andere kant van de Noordzee in de winkel liggen voor een prijs van ongeveer 3.000 Britse ponden. De prijs voor Nederland is nog niet bekend.

ATC

ATC is een afkorting voor Acoustic Transducer Company. Het Britse bedrijf is door Billy Woodman opgericht in 1974 en maakte aanvankelijk vooral luidsprekers voor de professionele markt. De actieve modellen zijn voorzien van versterkers die door ATC zelf zijn ontwikkeld en gebouwd. Later is ATC ook luidsprekers en andere apparaten voor de consumentenmarkt gaan bouwen.

MERK

EDITORS' CHOICE