REVIEW

Review: Johnny Cash – Greatest Hits: The Sun Records Years (LP)

Eric de Boer | 23 januari 2018 | Fotografie Fabrikant

Sun Records bracht vanaf het midden van de jaren vijftig de allereerste Johnny Cash-singles en -albums uit. Ter ere van de zestigste verjaardag van de eerste Johnny Cash-lp brengt het label samen met het label Charly veel albums opnieuw uit en voegde tevens de grootste hits uit die periode samen op een enkele lp: Johnny Cash – Greatest Hits: The Sun Records Years.

Een nog jonge Johnny Cash ondertekende zijn eerste platencontract bij Sun Records in 1954. In de vier jaren daarna nam de bekende country- en popzanger zoveel materiaal op in de Sun Studios, dat Sam Phillips (platenbaas en ‘ontdekker’ van John R. Cash) nog genoeg materiaal had om albums uit te brengen tot in de jaren zestig. En dat terwijl Johnny Cash zelf al in 1958 was overgestapt naar Columbia Records, omdat die maatschappij hem meer betaalde dan de schamele drie procent aan royalties die hij bij Sun Records ontving.

 De muziek die Cash had opgenomen in de Sun Studios werd echter niet overgenomen door Columbia, waar de Phillips garen bij spon. Nu de albums van Johnny Cash afgelopen jaar opnieuw en in een geremasterde versie vanaf de originele mastertapes zijn uitgekomen, volgen dit jaar de lp-versies van die albums. Als analoog opwarmertje hebben Sun Records en platenlabel Charly Records de handen ineengeslagen voor het releasen van een Greatest Hits album met als subtitel The Sun Records Years.

De lp met de grootste hits uit de periode 1955 tot en met 1961 die onder het Sun Records label uit zijn gebracht komen dus samen op een met zorg vervaardigde langspeler. Twintig hits sieren de twee plaatkanten, waaronder natuurlijk I Walk The Line en Johnny’s ‘signature song’ Folsom Prison Blues. Fans van Volbeat kennen die melodie overigens ook goed. There You Go, Big River en Ballad Of A Teenage Queen zijn ook vertegenwoordigd. En natuurlijk het autobiografische Home Of The Blues, waarop Cash zijn niet zo fijne jeugdherinneringen deelt. De zeer herkenbare bas-baritonstem en de kalme manier van zingen zullen Cash-fans altijd blijven aanspreken en de met countrystijl doorspekte popmuziek ademt de sfeer van die tijd. Uitdagend werd het indertijd niet, maar de simpele opbouw van de tracks biedt daardoor wel meer ruimte aan de prestaties van Cash zelf.

Deze op halve snelheid gemasterde LP klinkt gezien de leeftijd van de originele opnames erg fris en af en toe zelfs redelijk dynamisch. Verwacht geen audiofiele perfectie, maar ik vermoed dat er niet nog meer klankmatige winst gehaald kan worden in de weergave van de oude Johnny Cash hits.

De enkele hoes van Greatest Hits: The Sun Records Years bevat liner notes van de huidige eigenaar van Sun Entertainment Corporation en vooral de echte fans zullen aan deze verzamelaar veel plezier kunnen beleven.

Muziek: 7 ½
Klank: 7 ½
Kwaliteit persing: 8 ½
Label: Charly Records
Speelduur: 46 minuten
Website: www.johnnycash.com


EDITORS' CHOICE