NIEUWS

Henry Audio USB DAC 128 MK3: open source dac zonder geheimen

Het Noorse Henry Audio komt met een MK3-versie van zijn USB DAC 128. Het marktsegment waar deze DA-converter zich in bevindt is overvol, maar het apparaat onderscheidt zich van zijn concurrenten door de open source basis. Henry Audio heeft geen geheimen en moedigt iedereen aan om mee te denken en mee te ontwikkelen. In februari zou hij op de markt moeten komen.

Henry Audio USB DAC 128 MK3: wie wil er meehelpen ontwikkelen?

Het Noorse bedrijf Henry Audio heeft sinds het begin van zijn bestaan een interessante onafhankelijke filosofie gevolgd. Oprichter Børge Strand-Bergesen heeft zich beperkt tot het bouwen van een DA-converter voor usb en de nieuwe DA-converter is de derde versie, maar vanaf het begin is nooit een geheim gemaakt van de onderliggende techniek. Het volledige technische ontwerp met allerlei details is beschikbaar voor iedereen die daar belangstelling voor heeft. De software is open source en dus openbaar. Een wereldwijde groep van ontwikkelaars wordt aangemoedigd om het concept verder te ontwikkelen en verbeteringen aan te brengen. Inmiddels staat dan ook versie 3 op het punt om zijn weg naar de consument te vinden.

Zijn er ook beperkingen? Ja, want de DA-converters van Henry Audio zijn alleen voorzien van een usb-aansluiting. Het voordeel is dat het apparaat volledig is toegesneden op muziekweergave via usb, zowel klasse 1 als klasse 2. Alle gangbare besturingssystemen worden ondersteund. Muzieksignaal kan worden aangeleverd tot maximaal 24-bits/192 kHz. Het apparaat is voor het overige Spartaans uitgevoerd: op het frontje zit geen enkele knop en aan de achterzijde zitten alleen een cinch-uitgang en een usb-ingang.

Alles is gericht op een zuivere muziekweergave. De 24-bits dac-chip is van Asahi Kasei Microdevices type AKM4430. Voorts is een programmeerbare Atmel AVR32-microcontroller met 32-bits RISC-architectuur geplaatst. De voeding komt voor rekening van een spanningsregelaar van Analog Devices type ADP151.

Henry Audio heeft besloten om de productie naar Duitsland te verplaatsen. Het ontwerpen en ontwikkelen vindt nog steeds in Noorwegen plaats.

Henry Audio USB DAC 128 MK3: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe DA-converter zal naar verwachting in februari 2018 op de markt komen voor een prijs van 249 euro. Verkoop vindt plaats via de website van Henry Audio.


EDITORS' CHOICE