NIEUWSLuxman

L-509X: het vlaggenschip van Luxman’s vloot van geïntegreerde versterkers

Het Japanse audiobedrijf Luxman heeft een nieuwe geïntegreerde stereoversterker aangekondigd met de naam L-509X. De nieuwe L-509X zal straks het vlaggenschip zijn van Luxman’s productlijn van geïntegreerde versterkers. Volgens Luxman is de techniek van losse voor- en eindversterkers samengepakt en in één behuizing gestopt. De nieuwe versterker weegt bijna dertig kilogram en zal aan het begin van 2018 op de markt komen.

Luxman L-509X: voorzien van techniek die is afgekeken van duurdere modellen

De nieuwe L-509X van het Japanse merk Luxman werkt in klasse AB en kan twee keer 120 Watt aan acht Ohm leveren. Aan vier Ohm verdubbelt het vermogen tot 240 Watt per kanaal. Met een dempingfactor van 370 zal de nieuwe versterker niet snel ruzie krijgen met een lastige luidspreker. “Wij hebben alle techniek en jarenlange ervaring met het bouwen van versterkers bijeen gebracht in de nieuwe L-509X. Deze versterker is bedoeld voor muziekliefhebbers en audiofielen en die een kwalitatief hoogwaardig maar tevens simpel systeem willen hebben,” aldus Luxman.

Het linker- en rechterkanaal van de L-509X hebben ieder hun eigen afvlakelco’s, vier stuks van 10.000 microF per kanaal. Het is hetzelfde model afvlakelco als in de M-700u, een stereo-eindversterker. De voeding van de voortrappen is afgekeken van de voorversterker van het type C-900u. Het bovenpaneel van de L-509X is hetzelfde als van de M-900u, de grootste eindversterker van Luxman.

De L-509X is volledig analoog en heeft geen digitale ingangen. Wel is voorzien in een tweetal XLR-ingangen en een draaitafelingang die zowel geschikt is voor mm-elementen als mc-elementen. Luxman heeft een eigen systeem voor volumeregeling ontwikkeld genaamd LECUA (Luxman Electric Controlled Ultimate Attenuator) die zorgt voor een nauwkeurige en vloeiende volumeregeling. De volumeregeling in de L-509X is LECUA 1000 genoemd en biedt volumeregeling in 88 stappen.

Luxman heeft ook de nodige aandacht aan de buitenkant besteed. Het frontpaneel is symmetrisch opgebouwd. De voetjes zijn van gietijzer zodat trillingen geen kans krijgen. Niemand hoeft de L-509X mooi te vinden, want smaken verschillen. Uiterlijk en bouwkwaliteit stralen echter ontegenzeggelijk een zekere luxe en degelijkheid uit.

Luxman L-509X: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de nieuwe versterker in januari 2018 op de markt komen. Een IR-afstandbediening wordt meegeleverd. We weten nog niet hoe duur de versterker in Nederland zal worden, maar in Groot-Brittannië zal hij 8.500 Britse ponden gaan kosten.

MERK

EDITORS' CHOICE