(Gesponsord artikel)ARTIKEL

Een muziekstudio op vier wielen


FWD Media | 20 november 2017 | Fotografie Fabrikant

Je hebt liefhebbers die enorm kunnen genieten van het geluid van ronkende automotoren en daarom nooit de radio in hun auto aanzetten. Zij luisteren liever urenlang naar de motor van hun bolide. Aan de andere kant is er een groep die zich juist stoort aan dit hinderlijke gebrul van een automotor. Zij ervaren het geluid van de auto maar als irritant, zeker als het door hun favoriete muziek klinkt. Voor die laatste groep: het is mogelijk om wel alleen van de muziek te genieten, dus zonder autogeluid.

Rapper Skepta liet dat onlangs zien en horen, toen hij nota bene in een keurige Rolls Royce een nieuwe hit produceerde. ‘In deze auto heb ik geen last van herrie’, zei hij later. Rolls Royce had de auto waarin de rapper rondgereden werd, volledig geluidsdicht gemaakt, met in totaal meer dan honderd kilo geluidswerend materiaal. Rolls Royce werkte in dit geval net dubbellaags glas van zes millimeter: er kwam geen geluidje meer van buiten naar binnen. En dus zat rapper Skepta in een auto die de vergelijking met een muziekstudio eigenlijk moeiteloos kon doorstaan. De clip mocht er ook best zijn, vanuit zijn eigen peperdure rijdende studio. Later was de clip echter nergens meer te zien. De rapper droeg namelijk geen autogordel. Dat had anders waarschijnlijk nog een claim op zijn autoverzekering gekost.

Luidsprekers

Zonder gekheid en voor iedereen die niet in staat is een Rolls Royce aan te schaffen; het is goed mogelijk om het geluid in je auto perfect te laten klinken. Zo zeer zelfs, dat je amper nog iets anders dan alleen de door jou afgespeelde muziek nog hoort. Een en ander heeft met name te maken met de boxen die je in je vierwieler installeert. Dat installeren is nog best een klus, als je dat tenminste zelf wilt doen. Neem speakers in de hoedenplank. Dan moet je daar dus eerst gaten in maken en de bekabeling moet weggewerkt worden. Maar het resultaat is met de juiste boxen soms verbluffend. Ook jouw auto kan best een soort van rijdende muziekstudio worden. Mits je echter wel de goede boxen kiest uiteraard.

Demping

Wil je écht een rijdende muziekstudio, dan is het te gemakkelijk om het alleen om boxen te hebben. Dan ga ja verder. Dan heb je het behalve over luidsprekers zeker ook over subwoofers en versterkers. Over voertuig specifieke boxen en materialen en over zaken als demping in de vorm van bijvoorbeeld absorptie, ontdreuning en isolatie. In dat geval heb je het ook niet meer over zelf boren en zagen en kabels trekken. Dergelijke installaties laat je inbouwen op de enige juiste manier. Met de beste kwaliteit hifi in je auto en op de juiste manier ingebouwd, is de kans het grootst dat je straks in een muziekstudio op vier wielen rijdt. Absorptie is overigens een wel eens onderschat onderdeel als het gaat om geluid in je auto. Want behalve dat je zelf binnen voor het juiste geluid dient te zorgen, is het uiteraard ook zaak de ‘hinderlijke’ geluiden van buiten letterlijk buiten de deur te houden. Absorptiemateriaal heb je in tal van verschillende uitvoeringen. Maar ook hier geldt: laat je informeren door de specialisten en ga niet zelf zomaar aan de klus. 

Akoestiek

Nog even over dat laatste: echte kenners weten dat een auto qua akoestiek een heel lastige ruimte is. Dat het dus een hels karwei is om juist in een auto voor perfect geluid te zorgen. En dus moet je als inbouwer echt verstand van zaken hebben. En dan niet alleen van autotechniek en elektronica, maar zeker ook van zaken als akoestiek. Ook de gekozen bekabeling is uitermate belangrijk. Want je kunt wel alles van topkwaliteit hebben, met minder goede kabels krijg je nooit en te nimmer optimaal signaal en (dus) geluid in je auto.

Bovenstaande artikel werd geschreven in opdracht van autoverzekering.nl.

EDITORS' CHOICE