NIEUWSDevialet

Devialet heeft Renault’s Symbioz van audio voorzien

Het Franse audiomerk Devialet heeft zijn eerste stappen gezet in de auto-hifi en heeft een conceptauto van Renault van hifi-apparatuur voorzien. De Symbioz is geen alledaagse auto, althans niet op dit moment. Renault wil zo ongeveer een comfortabele rijdende woonkamer maken en daar hoort goede audioapparatuur bij.

Renault Symbioz voorzien van actieve luidsprekers van Devialet

Het in Frankrijk gevestigde Devialet bestaat circa tien jaar en heeft succesvolle producten voor in de woonkamer gemaakt. Goed geluid in auto’s is allang niet meer het domein van autoradiofabrikanten. Veel autofabrikanten werken samen met een audiomerk om het geluid in de auto naar een hoger plan te tillen. Devialet heeft nu zijn eerste stappen in de autowereld gezet door Renault’s Symbioz van audioapparatuur te voorzien.

De Symbioz is een conceptauto waarmee Renault wil laten zien wat er allemaal mogelijk is. De auto is (nog) niet te koop en is op dit moment meer een studiemodel dan een marktrijp product. Uiteraard wordt de Symbioz elektrisch aangedreven en bevinden zich aan boord allerlei technische snufjes. De auto is ontworpen door de Nederlander Laurens van den Acker, die eerder de Espace en de Talisman heeft ontworpen. Deze laatste twee zijn overigens voorzien van luidsprekers van het Franse Focal.

Devialet heeft een aantal opvallende technische keuzes gemaakt. In plaats van traditionele deur-luidsprekers en subwoofers gebruikt Devialet soundmodules die ongeveer een factor zes kleiner zijn dan “normale” autoluidsprekers. De tweede opvallende technische keuze is het feit dat Devialet gebruik maakt van lege ruimtes in het chassis en het koetswerk van de auto. De lege ruimtes worden gebruikt als klankkast en op sommige plaatsen zijn passieve drivers geplaatst. De derde innovatie is een verregaande sturing door de software die Devialet speciaal heeft geschreven. Iedere luidspreker krijgt precies wat hij nodig heeft en wanneer hij het nodig heeft.

Hoe klinken spullen van Devialet in een Renault nu eigenlijk? Op papier klinkt het fantastisch. Hoe het in de praktijk klinkt kunnen we helaas nog niet zeggen. Laten we hopen dat de Renault Symbioz t.z.t. op de markt komt want dan zouden we hem graag een maandje lenen voor woon-werkverkeer, of ander verkeer.


EDITORS' CHOICE