NIEUWSKrell

Krell Vanguard Universal DAC: dac en streamer met volumeregeling


Sinan Kökbugur | 13 december 2017 | Fotografie Fabrikant | Krell

Het Amerikaanse audiobedrijf Krell heeft een nieuwe DA-converter uitgebracht met de naam Vanguard Universal DAC. Het is wel iets meer dan alleen een DA-converter want de Vanguard Universal DAC heeft ook streaming-functies en een volumeregeling aan boord. Een IR-afstandbediening wordt meegeleverd, maar uiteraard heeft Krell ook een app gemaakt voor iOS en Android.

Krell Vanguard Universal DAC: DA-converter met streaming-functies, volumeregeling en gebalanceerd klasse A-circuit

Het in de VS gevestigde Krell heeft voor het eerst in twintig jaar een standalone DA-converter uitgebracht. De nieuwe Vanguard Universal DAC accepteert PCM-signaal via de coaxiale en hdmi-aansluitingen tot 24-bit / 192 kHz. De optische aansluiting gaat tot 24-bit / 96 kHz. De twee hdmi-aansluitingen kunnen DSD vertalen en 4K video content, althans het geluid daarvan. Ook is voorzien in een usb-aansluiting. Wie zijn tablet of smartphone als muziekserver wil gebruiken, heeft de beschikking over bluetooth (aptX).

De Vanguard Universal DAC heeft een RJ45-ethernetaansluiting en kan ook muziek vanaf een netwerkschijf afspelen. Wie Roon, Tidal of Deezer wil gebruiken kan daarvoor de iOS of Android app gebruiken.

Het hart van de DA-converter is een 32-bit chip van het type ESS9018 DAC. Het analoge signaal komt vervolgens in een discreet opgebouwd en gebalanceerd klasse A-circuit. Deze techniek is min of meer overgenomen uit de Krell Illusion II, een voorversterker. De gebruiker kan kiezen tussen een XLR-uitgang of cinch-uitgang.

Kortom, de Vanguard Universal DAC lijkt een behoorlijk compleet apparaat. Hij heeft geen analoge aansluitingen, maar wel een volumeregeling. Wie geen analoge bronnen wil aansluiten kan hem als voorversterker gebruiken.

Krell Vanguard Universal DAC: prijs en leveringsinformatie

De Vanguard Universal DAC is per direct verkrijgbaar. Voor een bedrag van 5.900 euro wisselt hij van eigenaar.

EDITORS' CHOICE