NIEUWSXTZ

XTZ Edge A2-300: eindversterker geschikt voor rekmontage


Sinan Kökbugur | 09 december 2017 | Fotografie Fabrikant | XTZ

De Zweedse luidsprekerbouwer XTZ heeft zijn eerste klasse D-eindversterker gepresenteerd. De nieuwe versterker heeft de naam Edge A2-300 gekregen en kan twee keer 150 Watt aan acht Ohm leveren. Vanwege de klasse D-techniek is de versterker compact en licht. Ook is de versterker geschikt voor rekmontage.

XTZ Edge A2-300: krachtig en energiezuinig

Het in de Zweedse plaats Torup gevestigde XTZ bouwt voornamelijk luidsprekers voor homecinema-toepassingen. Onlangs heeft XTZ zijn M8-productlijn aangevuld met nieuwe luidsprekermodellen. XTZ heeft nu zijn eerste in klasse D werkende stereo-eindversterker gepresenteerd. De nieuwe versterker heeft de naam Edge A2-300 gekregen. Ontwikkeling heeft in Zweden plaatsgevonden, maar de productie vindt plaats in het Verre Oosten.

De nieuwe Edge A2-300 is overigens niet de eerste eindversterker van XTZ. Het is wel de eerste klasse D-eindversterker van XTZ. Eerder heeft XTZ de Class-AP100 in zijn portfolio gehad, maar deze versterker wordt niet meer gebouwd. Wij waren destijds (in 2010) zeer te spreken over de prijs/kwaliteit-verhouding van de Class-AP100. Zie onze recensie over de Class-AP100 van XTZ.

Zoals gezegd, de Edge A2-300 maakt dus gebruik van klasse D-versterkingstechniek. Klasse D-versterkers zijn zeer efficiënt en produceren nauwelijks warmte. De nieuweling van XTZ is 200 millimeter breed en 285 millimeter diep en weegt slechts 2,3 kilogram. Dit kleine kastje levert echter wel twee keer 150 Watt aan acht Ohm, twee keer 300 Watt aan vier Ohm en gaat door tot twee keer 460 Watt aan 2,7 Ohm (vervorming telkens één procent). Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 70 kHz, op -3 dB. De dempingfactor ligt volgens XTZ boven de waarde van 1.500 (acht Ohm, 20 - 500 Hz). De ruisvloer ligt op ongeveer -113 dB. In standby-stand gebruikt de versterker 0,27 Watt. Ingeschakeld en in rust is dat 6,8 Watt.

Het is niet nodig om de versterker in het zicht te plaatsen. De Edge A2-300 heeft een autosense-functie en hoeft verder niet bediend te worden. Desgewenst kunnen één of meer exemplaren in een rek worden gemonteerd. XTZ levert optioneel de passende beugels voor rekmontage.

XTZ Edge A2-300: prijs en leveringsinformatie

De basisprijs van de Edge A2-300 is 495 euro. De koper krijgt dan twee jaar garantie. Voor een meerprijs van 100 euro krijgt de koper tien jaar garantie. Wie de versterker voor 29 december 2017 bestelt, krijgt gratis tien jaar garantie. XTZ levert in beginsel niet via dealers, maar levert zoveel mogelijk direct aan de consument. Om de mogelijke afstand naar de Nederlandse consument te verkleinen, is het Eindhovense bedrijf Intosurround aangewezen als Nederlandse importeur en dealer. Wie dus eerst wil luisteren alvorens een aankoopbeslissing te nemen, kan terecht bij Intosurround. Meer informatie is te vinden op de website van XTZ en op de website van Intosurround.

EDITORS' CHOICE