NIEUWSXTZ

XTZ breidt Cinema Series uit met drie M8-modellen


Sinan Kökbugur | 14 november 2017 | Fotografie Fabrikant | XTZ

De Zweedse luidsprekerbouwer XTZ heeft zijn productlijn Cinema Series uitgebreid met een drietal nieuwe modellen die alledrie THX Ultra gecertificeerd zijn. De M8 is het monitormodel, de M8 Tower is het vloerstaande model en de M8 Center is de nieuwe center-luidspreker. Bijzonder is het gebruik van zes tweeters in ieder model. De nieuwe M8-modellen komen aan de bovenkant van de productlijn. In de loop van deze maand zouden ze op de markt moeten komen.

XTZ Cinema Series M8: luidsprekers voorzien van zes tweeters

Het in de Zweedse plaats Torup gevestigde XTZ bouwt voornamelijk luidsprekers voor homecinema-toepassingen. De productlijn met de naam Cinema Series wordt aan de bovenkant aangevuld met een drietal nieuwe modellen die alledrie M8 heten en alledrie zijn voorzien van een zestal tweeters. Het gebruik van meerdere tweeters geeft volgens XTZ een betere weergave van hoge tonen en tevens een veel grotere sweet spot. Volgens XTZ zijn de nieuwelingen geschikt om een kamer tot honderd vierkante meter te vullen met een groots en meeslepend geluid. Alledrie modellen mogen het certificaat THX Ultra dragen.

XTZ Cinema Series M8: drieweg basreflex monitormodel

De M8 is het kleinste model van het nieuwe drietal en is voorzien van zes silk-dome tweeters met een diameter van 24 millimeter. De conussen van de woofers hebben een diameter van 200 millimeter en zijn onder andere gemaakt van een langvezelige houtpulpmix. De drivers van de M8 worden beschermd door een magnetisch bevestigd frontje. Het frequentiebereik loopt van 49 Hz tot 30 kHz.

De impedantie ligt tussen vier en acht Ohm en is dus kennelijk enigszins variabel. De meeste versterkers zullen daar geen moeite mee hebben, maar het is wel iets om even in het achterhoofd te houden bij het samenstellen van een homecinema-systeem. Desgewenst kan de gebruiker kiezen voor bi-amping.

De zes tweeters hebben niet allemaal dezelfde taak. Eén tweeter neemt de weergave van 2,5 kHz tot 30 kHz voor zijn rekening. De andere vijf tweeters doen de weergave van het middengebied van 950 Hz tot 2,5 kHz. Volgens XTZ is het resultaat van deze ontwerpkeuze een grote sweet spot met daarbinnen een vrijwel rechte frequentiekarakteristiek.

XTZ Cinema Series M8 Tower: drieweg basreflex vloerstaander

Ook de M8 Tower is een drieweg luidspreker die voorzien is van dezelfde drivers als het monitormodel, die op dezelfde wijze het frequentiebereik met elkaar verdelen. Omdat de M8 Tower een grotere kast heeft begint het frequentiebereik bij 29 Hz. Ook de M8 Tower is geschikt voor bi-amping.

XTZ Cinema Series M8 Center: drieweg basreflex center-luidspreker

De M8 Center lijkt op het M8-monitormodel, maar dan wel 90 graden gekanteld. De specificaties van de M8 Center en de taakverdeling tussen de drivers zijn hetzelfde als van het M8-monitormodel. Bi-amping? Ook dat kan.

XTZ Cinema Series M8: prijzen en leveringsinformatie.

De M8-luidsprekers zijn uitsluitend leverbaar in het zwart en zouden in de loop van deze maand op de markt moeten komen. De koper van een M8-luidpsreker krijgt vijf jaar garantie op zijn aankoop. XTZ levert in beginsel niet via dealers, maar levert direct aan de consument. Er zijn wel een aantal plaatsen waar een belangstellende de luidsprekers zou kunnen horen alvorens een aankoopbeslissing te nemen. Meer informatie is te vinden op de website van XTZ.

M8 monitor:   2.380 euro per paar

M8 Center:   1.190 euro per stuk

M8 Tower:   2.790 per paar

EDITORS' CHOICE