NIEUWS

Complete catalogus Neil Young online, gratis en in hi-res

Rob Nijman | 07 december 2017

Neil Young heeft zijn complete catalogus online geplaatst als de Neil Young Archives. De bibliotheek met 50 jaar aan muziek van de Canadese muzikant is in hi-res beschikbaar.

Neil Young Archives

Het online archief, bijna het volledige oeuvre van de muzikant, is te vinden op neilyoungarchives.com.

Young heeft een begeleidende brief geschreven over de voor- en nadelen van gecomprimeerde muziek, die je kunt vinden als je op de website inlogt. Daarnaast is er voorzien in de mogelijkheid om een A/B-test uit te voeren tussen MP3 en hi-res: je kunt bij het afspelen schakelen tussen 320 kbit MP3 en de 'Master'-kwaliteit. Het hangt van de opname af wat Master precies betekent.

De 72-jarige singer-songwriter, wiens jarenlange project rond de PonoPlayer draagbare muziekspeler in april een vervolg kreeg met streamingdienst Xstream, neemt geen blad voor de mond waar het bijvoorbeeld Apple en diens muziekdienst betreft. Hij stelt dat het merk ervoor zorg dat mensen maar vijf tot twintig procent van de kwaliteit horen dan waar hij in voorzien heeft. Eerder liet hij zijn muziek dan ook van andere streamingdiensten verwijderen, gefrustreerd met de weergave; "I don't need my music to be devalued by the worst quality in the history of broadcasting or any other form of distribution."

Je kunt op de website tot in ieder geval 30 juni 2018 alles gratis streamen in hi-res. Er is zelfs een instructievideo:


EDITORS' CHOICE