(Gesponsord artikel)ARTIKELYamaha

Yamaha MusicCast - multiroom made easy

Yamaha MusicCast is een absoluut speerpunt van de audiofabrikant, de afgelopen jaren verantwoordelijk voor serieuze stijgingen in de verkoop. Inmiddels mag het Japanse merk zich dan ook nummer drie in de markt voor multiroom noemen.

Die positie dankt Yamaha aan het uitgebreide aanbod, het feit dat je MusicCast in maar liefst acht productgroepen terugvindt en natuurlijk de introductie van de WXAD-10, een serieus alternatief voor Google’s Chromecast. Een aantal maanden geleden op de Berlijnse IFA werd bovendien opnieuw duidelijk dat Yamaha met MusicCast sterk inzet op gebruikersgemak en toegankelijkheid, kracht bijgezet met aanvullende mogelijkheden uit de wereld van spraakbediening. Tijd voor een update!

Yamaha MusicCast - historie

MusicCast is inmiddels op bijna alle producten te vinden, van stand-alone luidsprekers en soundbars tot AV-receivers en versterkers. Het multiroom- en streamingplatform van Yamaha is dan ook bepaald niet nieuw: het merk loopt wat betreft de draadloze (meerkamer)overdracht van muziek namelijk al langer voorop.

De introductie van MusicCast was immers in 2003, in een tijd dat de techniek nog behoorlijk in de kinderschoenen stond. Tegenwoordig is multiroom niet meer weg te denken uit het huishouden van de moderne muziekliefhebber en plukt Yamaha de vruchten van 15 jaar innovatie. Niet zo vreemd dus dat het merk anno nu kan bogen op het ruimste aanbod aan producten en mogelijkheden.

Yamaha MusicCast is overal

MusicCast is flexibel en laat streaming vanuit nagenoeg alle bronnen naar andere Yamaha-toestellen toe. Zo kun je een draaitafel in de woonkamer ook in de eetkamer laten horen of als de MotoGP het circuit van Assen bezoekt het commentaar van de tv-uitzending doorsturen naar speakers in de keuken. Je kunt het platform zelfs als slimme wekker aanwenden door tijdens het klaarmaken van het ontbijt met de app de wireless modellen op de slaapkamer van de kinderen aan te slingeren.

De mogelijkheden zijn echter niet beperkt tot pakweg de WX-010 of -030 speakers of de stevige YSP-5600 soundbar, want met de introductie van de WXAD-10 eerder dit jaar zette Yamaha een nieuwe stap.

MusicCast voor ieder systeem

 De Yamaha WXAD-10 is dan misschien het kleinste apparaatje van het merk, het zou zomaar de belangrijkste toevoeging aan het productengamma van 2017 kunnen zijn. Een slimme oplossing die ook je bestaande installatie aan de wereld van MusicCast introduceert was namelijk exact wat er nog aan het aanbod ontbrak.

De WXAD is een soort van slimme adapter waarmee je van ieder audiosysteem een MusicCast-compatible installatie maakt: het enige dat je nodig hebt is een analoge ingang. Eenmaal aangesloten kun je via bluetooth of AirPlay muziek naar het audiosysteem streamen, diensten als Tidal en Spotify gebruiken en zelfs hoge resolutie audio weergeven. En alles simpel te bedienen met Yamaha’s eigen Controller-app.

MusicCast’s kleinste, die slechts 149 euro kost, is zeer eenvoudig te installeren en is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de ChromeCast Audio van Google niet afhankelijk van een wifi-verbinding. Dat komt omdat Yamaha het kastje voorzien heeft van een Ethernet-aansluiting om de WXAD-10 direct op een modem of router aan te sluiten. Wel zo fijn, want waar Chromecast niet verder gaat dan 24-bit/48kHz kan de interne DAC van de Yamaha overweg met 24-bit/192kHz.

Streaming versterkt

Je bent overigens wel aangewezen op de d/a-conversie van Yamaha, want door het ontbreken van een digitale ingang kun je er geen externe DAC tussen plaatsen. Bovendien kun je er geen paar luidsprekers mee aansturen, aangezien de WXAD-10 geen versterkermodule aan boord heeft. Maar niet getreurd, wie zijn fraaie setje speakers wel direct aan wil sturen, kan bij de WXA-50 terecht: een complete 90 Watt versterker die van ieder paar speakers een MultiCast-combi maakt.

De Yamaha WXA-50 is zo veelzijdig als we van MusicCast gewend zijn, want naast een willekeur aan streamingmogelijkheden kun je de versterker ook nog gewoon aan je bestaande bron(nen) koppelen, zoals je cd- of platenspeler. Speel je de plaat op je draaitafel ook meteen af op iedere andere luidspreker in het multiroom-netwerk.

Heb je een degelijk paar speakers én een versterker staan? Dan is er ook nog de WXC-50, specifiek ontworpen voor de combinatie met je versterker – of natuurlijk direct op je speakers als het een actief paar is. De Yamaha WXC-50 is namelijk zowel een streamer als een digitale voorversterker en die tweede functionaliteit is een fijne aanvulling die je bij de meeste concurrenten niet ziet.

Spraakbediening

Doorontwikkelen op moderne wensen en mogelijkheden betekent ook inprikken op de laatste trends en innovaties. Wie de feilloze bediening vanuit de Controller app nog niet gebruiksvriendelijk genoeg vindt, kan daarom ook met spraakbediening aan de slag: Yamaha is MusicCast stapsgewijs aan het integreren met Alexa.

Alexa is de intelligente assistente van Amazon, die je voor steeds meer huishoudelijke klusjes aan kunt spreken. Letterlijk, want met een paar gesproken woorden kun je nu ook je muzieksysteem bedienen. “Alexa, speel Foo Fighters in de woonkamer.”

“Alexa, turn up the volume”

Yamaha is één van de eersten die dit mogelijk maakt. Op sommige vlakken staat het nog in zijn kinderschoenen – Amazon moet nog officieel het Nederlands ondersteunen bijvoorbeeld – maar op termijn wordt dit wellicht dé manier om je muzieksysteem te bedienen.

Het mooie aan de Yamaha-aanpak is dat stemherkenning ook werkt in een multiroom-opstelling. Je kunt verschillende ruimtes met een stemcommando koppelen om er dezelfde muziek af te spelen, om maar iets te zeggen. Alexa-ondersteuning bovendien ook naar bestaande MusicCast-producten komt, zodat de early adopters er geen nieuwe apparatuur voor hoeven te kopen. 

MERK

EDITORS' CHOICE