REVIEW

Review: Google Chromecast Audio

Jamie Biesemans | 09 november 2015

Wie de markt verkent, weet dat er heel wat manieren zijn om muziek te streamen: netwerkspelers, Bluetooth- en Airplay-speakers, streamers, multiroom-producten zoals Sonos, receivers met streaming ingebouwd, slimme soundbars… En nu komt ook Google met een eigen streaming-oplossing met een heel overtuigend argument: hun Chromecast Audio is spotgoedkoop.

Chromecast Audio
De bedoeling van dit apparaat is dat je hem ergens achter een audio-installatie of actieve speaker verstopt. Het ontbreken van een scherm maakt duidelijk dat je de Chromecast Audio op afstand bedient, vanaf je smartphone of tablet. Maar ook vanop je computer kun je muziek naar het apparaat sturen. 

Wat is het
Je kunt dus stellen dat de Chromecast Audio geen vervanger is voor een netwerkspeler met ingebouwde DAC. Er is de kwaliteitsslag die je eventueel maakt met een betere DAC en software op zo’n speler, maar ook het feit dat je niet rechtstreeks op de Chromecast Audio USB-opslag met muziekbestanden kunt aansluiten of naar een NAS kan navigeren om hi-resliedjes te selecteren. 

Mogelijkheden
Ik kan me wel inbeelden dat je een Chromecast Audio verbindt aan een netwerkspeler (als die beschikt over ingangen tenminste) om extra streamingopties te verkrijgen. De Chromecast Audio levert wel de mogelijkheid om muziek van streamingdiensten zoals Qobuz of Deezer af te spelen.

Istallatie en digitale uitgang
Een Chromecast Audio heb je in enkele minuten geïnstalleerd. Je werkt daarvoor met de Chromecast-app, die ook dient voor de Chromecast HDMI-sticks. I
k kijk best op van het feit dat Google een digitale uitgang voorziet. Als je muziek zo binnenhaalt, ben je in feite de muziekstream zonder verwerking door de DAC van de Chromecast Audio aan het beluisteren. In theorie is dat zonder kwaliteitsverlies.
 

Testen
Bij het testen bleek het afspelen van hi-resmateriaal geen probleem, zelfs niet ondersteunde bestanden aan 192 KHz/24-bit. Zolang het als FLAC verpakt is tenminste, DSD (geen verrassing dat) en ALAC in hi-res geeft geen kik. Hoewel de technische documentatie van Google het anders aangeeft, weigerden ook onze Apple Lossless-bestanden aan cd-kwaliteit af te spelen.

Lees de complete recensie op FWD Magazine. 


EDITORS' CHOICE