NIEUWSSonus faber

Sonus faber vernieuwt zijn vlaggenschip-luidspreker Aida

De Italiaanse luidsprekerbouwer Sonus faber heeft zijn topmodel genaamd Aida vernieuwd. Het uiterlijk van de nieuwe luidspreker is nauwelijks veranderd in vergelijking met de eerste generatie die zes jaar geleden op de markt kwam. Aan de binnenkant zijn wel de nodige verbeteringen doorgevoerd. In december 2017 zou de nieuwe Aida op de markt moeten komen.

Sonus faber Aida: een gewichtig vlaggenschip

De Aida is het topmodel van de in Italië gevestigde luidsprekerbouwer Sonus faber. Onlangs is de nieuwe Aida op een audiobeurs in Polen voor het eerst aan het publiek getoond. Het topmodel heeft een herziening ondergaan, maar deze herziening betreft vooral de binnenkant en de drivers. Aan de buitenkant is niet zoveel veranderd. Verplaatsen is een uitdaging want een paartje Aida’s weegt 330 kilogram en ze zijn ruim 1,7 meter hoog.

De gebogen vorm van de kast doet denken aan een lier. De drivers en de binnenkant zijn volgens Sonus faber ingrijpend gewijzigd. De Aida is een drie-tweederde-weg systeem. De tweeter en de middentoner worden bijgestaan door een tweetal woofers van 22 centimeter en een naar beneden gerichte subwoofer voor frequenties onder de 55 Hz. De subwoofer heeft een diameter van 32 centimeter en de spoel is maar liefst 10 centimeter in doorsnede. Het volume van de subwoofer is instelbaar. Alle drivers zijn voorzien van neodymium magneten.

Het frequentiebereik loopt van 18 Hz tot 35 kHz. Cross-over frequenties liggen op 55 Hz, 150 Hz, 200 Hz en 3 kHz. De gevoeligheid ligt op 92 dB (2,83 Volt / 1 meter). De impedantie bedraagt vier Ohm. Volgens Sonus faber kan de Aida een piek van 1.000 Watt verwerken zonder te gaan klippen.

Sonus faber Aida: prijs en leveringsinformatie

Vanaf december 2017 komt de nieuwe Aida op de markt in walnoothouten uitvoering. Sonus faber zal ook een rode uitvoering en een wengé uitvoering op de markt brengen. De verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt maar op internet gonst een prijs van rond de 100.000 euro voor een paartje.

Sonus faber

Het Italiaanse Sonus faber is onderdeel van de Fine Sounds Group dat ook eigenaar is van Audio Research, Wadia Digital en sinds kort ook van het Amerikaanse McIntosh. Sonus faber bouwt uitsluitend luidsprekers.

MERK

EDITORS' CHOICE