REVIEWT+A

Review: T+A R 1000 E Multi Source Receiver

Eric de Boer | 18 december 2017 | Fotografie Fabrikant | T+A

Waar de audiofiele luisteraar graag zelf zijn set combineert, is er ook een groep muziekliefhebbers die een enkele oplossing wenst voor het beleven van zijn of haar hobby. T+A voorziet in die behoefte: met de T+A R 1000 E multi source receiver, die werkelijk niets te wensen overlaat wat betreft hedendaagse wensen. Een openbaring?

Uit: Music Emotion, juli/augustus 2017

In 2007 lanceerde het Duitse T+A de E-Serie: vrij betaalbare hificomponenten met een veelzijdig karakter. In 2016 onderging die serie een complete technische make-over en vonden het internet en streaming audio hun weg naar de E's. De drie nieuwe componenten - een versterker, een multi source speler en een receiver - zijn allen ontworpen voor de muziekliefhebber met een voorkeur voor een klassieke stereo opbouw met audiofiele eigenschappen, zo meldt de website van T+A. De R 1000 E Multi Source Receiver vond na een afspraak tijdens de AZ Show zijn weg naar mijn luisterruimte, waar hij enkele weken alle tweekanaals weergave mocht verzorgen.

Erbe muss sein

Zoals zoveel hifi dankt de T+A E-Serie veel van zijn technische eigenschappen aan onderzoek en ontwerp van luxere series. De R 1000 E receiver is dan ook voorzien van technieken die rechtstreeks uit de luxere R-Serie van het merk afkomstig zijn. Duits erfgoed uit eigen huis, dus. Het doel van deze 5000 euro kostende alleskunner was het samenvoegen van alle hedendaagse muziekbronnen in een enkel component, waarin ook een voorversterker, een eindversterker en een DAC aanwezig moesten zijn. Met gebruiksgemak en veelzijdigheid als prettige bijkomstigheid.  

Dat doel werd door de ontwerpers van T+A bereikt door de R 1000 E te voorzien van een netwerkaansluiting met WiFi-mogelijkheid, Bluetooth, diverse analoge en digitale ingangen, FM en DAB+ radio en zelfs een cd-loopwerk. De voorversterker kent een kanaalscheiding van meer dan 90 dB, een signaal-ruisverhouding van 106 dBA en een totale harmonische vervorming van 0,0022%. Nette waarden. De eindversterker opereert volgens een door T+A bewerkt schakelend Klasse-D ontwerp, waarbij een zeer stabiele 115 Watt (RMS) vermogen per kanaal bereikt wordt bij een weerstand van 8 Ohm. Het piekvermogen ligt - aan dezelfde weerstand - op 180 Watt en de totale harmonische vervorming ligt onder 0,004 %. In de receiver vinden we het in eigen huis ontwikkelde loopwerk, een fraaie ringkerntransformator en een 32-bit 384 kHz Sigma Delta Burr Brown DAC in dual mono opbouw. Die D/A Converter is geoptimaliseerd om jitterwaarden tot een minimum te beperken en kan overweg met bestandsgroottes tot 24-bit/ 192kHz (PCM) en DSD 64. Meer dan afdoende voor het gros van de muziekliefhebbers.

T+A R 1000 E: Meer mogelijkheden

De term stereo receiver doet de T+A R 1000 E eigenlijk tekort, zo uitgebreid zijn de mogelijkheden. Natuurlijk zijn er meerdere USB-poorten aanwezig, waarop een pc, USB harde schijven en ook de meegeleverde WiFi-module aangesloten kunnen worden. U wilt een aparte eindversterker of DAC aansluiten? Geen probleem, de receiver bezit een digitale en een analoge uitgang. Bezit u een subwoofer? T+A heeft voorzien in een aansluiting. Een hoofdtelefoonaansluiting, een lijnuitgang, een lerende afstandsbediening en zelfs antenne voor een betere Bluetooth-ontvangst zijn voorhanden. De drie analoge ingangen zorgen voor extra aansluitgemak en wie een platenspeler bezit kan een losse phono module aanschaffen waarmee de derde RCA aansluiting wordt omgetoverd in een phono-ingang met ondersteuning voor zowel MM- als MC elementen. Natuurlijk zijn nette luidsprekeraansluitingen en een losse ingang voor de netspanning ook aanwezig.

De streamer van de R 1000 E kan overweg met vrijwel alle gangbare formaten en codecs en werkt volgens het UPnP protocol. Internetradio, toegang tot streamingdiensten TIDAL, Qobuz en binnenkort ook Deezer zijn aanwezig en kunnen in het setupmenu van de T+A met een account worden gekoppeld. De TA Control 2 app die zowel voor Android als iOS gratis te downloaden is biedt de gebruiker vrijwel volledige controle over de receiver.

MERK

EDITORS' CHOICE