NIEUWSCayin

Cayin CS-845A: geïntegreerde single-ended klasse A-buizenversterker

Sinan Kökbugur | 19 november 2017 | Fotografie Fabrikant | Cayin | Importeur: Sensus Audio

Het Duitse audiobedrijf Cayin Audio Distribution GmbH heeft een nieuwe geïntegreerde buizenversterker uitgebracht genaamd CS-845A. De nieuwe versterker is single ended en werkt in klasse A. Aan de bovenkant is een bias-meter geplaatst. De gebruiker kan de mate van negatieve feedback alsmede de bias van de buizen aanpassen en kan dit zelfs doen met de meegeleverde afstandsbediening. De zwaar uitgevoerde voeding is medeverantwoordelijk voor het totale gewicht van 37 kilogram. Brandende adventskaarsen of gloeiende buizen in de woonkamer? Als we mogen kiezen ... 

Cayin CS-845A: single-ended klasse A-buizenversterker

De eerste versterkers die de mensheid muziek brachten werkten in klasse A. Volgens velen is de oudste versterkingstechniek ook de beste techniek. Klasse A heeft ook nadelen. Het stroomverbruik en de warmteontwikkeling zijn immers hoog en het rendement is laag. Vrij snel werden dan ook alternatieven ontwikkeld en de klasse AB-schakeling is tot op heden de meest gebruikte versterkertechniek. Stroomverbruik en warmteontwikkeling zijn veel lager en de klank hoeft niet persé onder te doen voor klasse A-techniek.

Het in Duitsland gevestigde Cayin Audio Distribution GmbH heeft onlangs de CS-845A uitgebracht. De nieuwe geïntegreerde versterker werkt in klasse A maar heeft ook moderne techniek aan boord. Ieder kanaal is voorzien van een drietal buizen. Een buis van het type WE6SN7 doet de spanningversterking. Een 300B dient als stuurbuis voor de 845, die terugkomt in de naam van de versterker. De combinatie van deze buizen zorgt volgens Cayin voor een homogene en breedbandige weergave.

Een grote ringkerntransformator vormt het hart van de voeding. De interne bekabeling is verzilverd. De versterker is met een gewicht van 37 kilogram letterlijk zwaar uitgevoerd en levert maximaal 24 Watt per kanaal aan vier Ohm of acht Ohm. De CS-845A is dan ook geen krachtpatser. Cayin heeft zo te zien de prioriteit gelegd op kwaliteit in plaats van kwantiteit van vermogen.

Cayin CS-845A: buizenversterker met moderne techniek

De gebruiker kan kiezen voor negatieve feedback tussen 0 dB en -3 dB. Ook heeft de CS-845A een bias-meter aan boord en de gebruiker kan dus zelf de bias-stroom van de buizen afregelen. De volumeregeling komt voor rekening van een motorgestuurde Alps-potmeter. Alle instellingen kunnen desgewenst ook met de meegeleverde metalen afstandbediening worden gewijzigd.

De gebruiker heeft een drietal cinch-ingangen tot zijn beschikking, alsmede een tape-uitgang. De CS-845A heeft ook een voorversterkeringang en kan dus ook als eindversterker worden ingezet. Ook heeft Cayin een inschakelvertraging ingebouwd die de levensduur van de buizen ten goede zal komen.

Het frequentiebereik van de CS-845A loopt van 10 Hz tot 26 kHz op -3 dB. De vervorming, die bij buizenversterkers doorgaans hoger is dan bij versterkers met halfgeleiders, bedraagt zo’n drie procent bij één kHz. De ruisvloer ligt op -90 dB.

Cayin CS-845A: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De nieuwe versterker wisselt voor 5.900 euro van eigenaar.

 


MERK

EDITORS' CHOICE