(Gesponsord artikel)NIEUWS

Inboedelwaarde hoog in woning apparatenfanaat

Redactie Hifi.nl | 09 augustus 2017

De inboedel van een woning is in sommige huishoudens best veel waard. De inboedel bestaat uit alle spullen die niet nagelvast zitten in en aan de woning. Ook spullen in de tuin worden vaak meegerekend. Je kunt deze inboedel verzekeren, maar dit is niet verplicht. Wel is het verstandig, want de totale waarde kan behoorlijk hoog zijn zonder dat je het doorhebt. Bij de een is de inboedelwaarde hoger dan bij de ander. Heb je veel dure apparatuur en/of veel (waardevolle) lp’s, dvd’s en cd’s in huis? Dan stijgt de inboedelwaarde daardoor flink. Maak maar eens een optelsom van de totale waarde aan gadgets en apparaten en wellicht ben je verbaasd over hoeveel dit bij elkaar heeft gekost.  

Dekking inboedelverzekering

Ontstaat er schade door brand, ontploffing, storm, inbraak of vandalisme of is er sprake van diefstal of van waterschade door lekkage of ernstige regen? Dan kun je een beroep doen op de inboedelverzekering. Met een allrisk-inboedelverzekering zijn ook nog eens plotselinge onvoorziene gebeurtenissen gedekt.  De verzekeraar vergoedt de nieuwwaarde, de restwaarde of de dagwaarde. De nieuwwaarde ontvang je als een apparaat net nieuw was en is gestolen. Is een nieuw apparaat beschadigd, dan krijg je het verschil tussen de restwaarde en de nieuwwaarde. Is de inboedel nog maar 40 procent of minder waard van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde.

Onder- en oververzekeren

Een inboedelverzekering is een woonverzekering. Net als de opstalverzekering, waarmee de woning zelf en alles wat hier nagelvast aan zit is verzekerd. Online kun je een berekening maken van de inboedelwaarde in huis en de waarde van de woning zelf. Een opstalverzekering wordt soms verplicht gesteld door een hypotheekverstrekker, maar een inboedelverzekering is eigenlijk altijd vrijblijvend af te sluiten. Toch is het heel verstandig om beide verzekeringen af te sluiten. Zorg er wel voor dat je niet te veel, maar ook niet te weinig aan waarde laat dekken. Bereken dus grondig wat de inboedelwaarde zo ongeveer is en verzeker deze ook voor dat bedrag. De premie wordt hoger naarmate je een hogere waarde verzekert. Let dus op dat je je niet oververzekert, want meer dan de waarde van de inboedel ontvang je niet. Andersom geldt het net zo; ben je onderverzekerd, dan dek je niet heel de waarde van de inboedel. Wat is jouw inboedel waard? Hieronder een indicatie van de waarde van interessante apparatuur.

Beeld- en geluiddragers

Tegenwoordig kun je natuurlijk een hele hoop muziek en films downloaden en afspelen via programma’s als Spotify en Netflix. Gelukkig zijn er, zeker hier bij Hifi, nog genoeg mensen die gaan voor de tastbare varianten. Wel staat daar een best kostenplaatje tegenover. Een lp kost al snel € 40,00, een dvd soms nog € 29,00 en cd’s koop je ook nog tegen dit bedrag – al zijn de prijzen (vooral tweedehands) vaak lager. Heb je een kast vol? Dan kan de waarde best wel hoog zijn. Heb je dure platen? Een verzameling van twintig platen ter waarde van € 40,00 euro heeft al een aanschafwaarde van € 800,00.

Draadloze speakers en luidsprekers

Draadloze speakers verschillen nogal als het op de prijs aankomt (en daarmee ook de kwaliteit). Een simpele variant koop je al voor € 30,00 of minder, maar de dure versies zijn al snel een paar honderd euro en je hebt ze zelfs rond de € 14.000,00. Naast draadloze speakers, zijn er ook de luidsprekers. Ook deze variëren van een paar honderd euro (of zelfs minder) tot in de duizend euro.

Versterkers

Er zijn veel verschillende soorten versterkers. Hierbij gaat het niet alleen over de versterkers voor muziekinstrumenten, maar ook om onder andere stereo-, hoofdtelefoon- en eindversterkers. Ook deze kosten vaak veel en variëren behoorlijk in aanschafprijs; denk aan bedragen van een paar honderd euro, maar ook in de duizenden euro’s.

Digital-to-Analog Converter - DAC

De DAC is een circuit dat in cd-spelers, streamers en AV-receivers wordt geplaatst om de geluidskwaliteit te verbeteren. Daarnaast zijn DAC’s steeds meer als standalone apparaten te koop. Dit apparaat varieert behoorlijk in prijs; van iets meer dan € 100,00 tot zelfs € 22.000,00.

Kwalitatieve koptelefoons

Om voluit te genieten van een game of een goed muziekstuk, is een kwalitatieve koptelefoon geen overbodige luxe. Heb jij er zo eentje thuis, hoeveel kostte deze dan? Koptelefoons zijn er al voor weinig, maar het betere werk kost al snel honderd of een paar honderd euro. En er zijn zelfs varianten die de duizend euro aantikken of hier overheen gaan.  

Netwerk- en platenspelers

Met een netwerkspeler heb je toegang tot betere kwaliteit van digitale audio. De apparaten kun je al kopen voor iets meer dan € 100,00, maar ze zijn er ook voor bedragen in de € 4.000,00. En er zijn zelfs duurdere modellen. Zoals de Mark Levinson No. 519, die € 22.990,00 kost.

Platenspelers kun je aanschaffen voor een paar honderd euro, maar ook deze apparaten zijn er voor meer dan duizend euro. Niet te vergeten de lp’s die aangeschaft moeten worden om plezier te hebben van de platenspeler.

Waardevolle spullen

Het moge duidelijk zijn; al die apparaten kunnen, zelfs met de laagste aankoopprijs, voor een behoorlijke stijging in de inboedelwaarde zorgen. Bekijk voor jezelf wat de premie voor de inboedelverzekering zal zijn voor de waarde van jouw inboedel. Met al die apparatuur en alle andere waardevolle spullen kan het de moeite waard zijn om de inboedel te verzekeren.

Dit artikel is niet geschreven door onze redactie en dient puur ter promotie van een dienst of product.


EDITORS' CHOICE