NIEUWSSennheiser

Moods en Sennheiser brengen jazz en 3D audio samen

De legendarische Moods jazzclub in de Zwitserse stad Zürich heeft een nieuw platform ontwikkeld voor het streamen van concerten, genaamd moods.digital. Op het platform biedt Moods live-streaming en video on demand aan. De nieuwe ‘Digital Concert Club’ van Moods heeft al een stijging in populariteit gezien en wil de concertervaring naar een volgend niveau brengen. Voor het einde van het jaar zullen ongeveer twintig concerten volledig in Ambeo 3D Audio worden aangeboden op het platform. Sennheiser zal de techniek gaan verzorgen.

Moods jazzclub gaat concerten streamen in Sennheiser Ambeo 3D Audio

Er zijn volgens Moods maar weinig liveconcerten die dezelfde impact op het publiek hebben als een jazzconcert. Met volle bastonen en karakteristieke saxofoon solo’s willen jazzliefhebbers elke nuance van de muziek horen en zich volledig op laten gaan in het geluid van de bands. Tot nu toe is deze ervaring alleen beschikbaar voor iedereen die daadwerkelijk bij het concert is. Daarnaast zijn er live albums en concertopnames, die echter nooit in staat zijn geweest om de magie van een dergelijke avond volledig vast te leggen, aldus Moods.

Sennheiser en Moods willen hier verandering in brengen met hun samenwerking op moods.digital, 's werelds eerste platform voor het streamen van concerten in Ambeo 3D audio. Met dit format kunnen abonnees de magie van een jazzconcert in hun eigen woonkamer meemaken. Daniel en Andreas Sennheiser, co-CEOs van Sennheiser en Claudio Cappellari, co-directeur van Moods beloven luisteraars een onvergelijkbare luisterervaring.

“Wanneer je jazzmuziek opneemt kan de audiokwaliteit de luisterervaring maken of breken,” zegt Claudio Cappellari, van Moods. “Online-gasten de ervaring geven alsof zij een plek op het podium hebben tijdens een liveconcert, is alleen mogelijk dankzij Ambeo 3D audiotechnologie.”

“Live streamen krijgt een steeds belangrijkere rol, steeds meer mensen ervaren live evenementen vanuit huis.Met de binaurale Ambeo 3D opnames zijn zulke evenementen bijna levensecht.” Zo legt Daniel Sennheiser uit. Dr. Andreas Sennheiser voegde daaraan toe: “Met Ambeo kunnen jazzenthousiastelingen wereldwijd genieten van Mood’s hoge kaliber concerten alsof ze daadwerkelijk in de club staan.”

Zo meeslepend als de echte live ervaring, zo beloven Moods en Sennheiser

Om de beste kwaliteit audio-opnames te realiseren, gebruikt Moods Sennheiser's ‘Ambeo voor Binaural’-oplossing. Een KU 100 dummy-hoofd van Neumann neemt het concert op dezelfde manier op zoals een luisteraar het zou ervaren. Het dummy-hoofd is uitgerust met twee microfoons in zijn “oren”. Hierdoor wordt er een klankbeeld in 3D gerealiseerd. Deze binaurale opname neemt alle ruimtelijke- en omgevingsinformatie mee, en worden vervolgens gereproduceerd tijdens het afluisteren van de opname via een standaard hoofdtelefoon. De luisteraar kan dan genieten van een natuurlijk, transparant en ruimtelijk geluid.

De podiummicrofoons voor de stereomix worden gebruikt als “spot microfoons” voor de individuele instrumenten in de Ambeo-mix. Hun signalen worden gemixt met de opnamen van het dummy-hoofd en correct gepositioneerd met behulp van Ambeo plug-ins.

Abonnees van moods.digital kunnen vanaf heden genieten van een nieuwe dimensie van audio-streaming. Dankzij een proefabonnement kunnen jazzfans over de hele wereld binnenkort luisteren naar en genieten van 3D audio.

Een concert bijwonen op afstand: toekomstmuziek?

De beloften en de gepresenteerde techniek van beide bedrijven klinkt prachtig, maar het is de vraag of de streams van moods.digital net zo meeslepend zijn als de ervaring van het zelf aanwezig zijn in de concertzaal. Het is in elk geval een leuk initiatief en mogelijk moet de techniek nog rijpen en de luisteraar er aan wennen.

De streams moeten ons inziens niet gezien worden als een concurrent of alternatief voor het bijwonen van het concert. De streams moeten eerder gezien worden als een alternatief voor het niet kunnen bijwonen van een concert, bijvoorbeeld vanwege de reisafstand. Beter van het concert genieten via Ambeo 3D dan helemaal niet van het concert genieten. Mogelijk hebben Moods en Sennheiser een nieuwe markt ontdekt. De toekomst zal het leren.


EDITORS' CHOICE