REVIEWTechnics

Review: Panasonic Ottova f SC-C70 - een doosje Technics

SAMENVATTING

De Technics SC-C70 is een fraai minisysteem dat verrassend veel biedt in een strak en modern design. Van ver lijkt het misschien op de uitstekende Naim Mu-so, maar de Ottova f heeft zijn eigen sterktes, zoals de ingebouwde cd en DAB+-radio.

PLUSPUNTEN

  • Premium design
  • Space Tune helpt bij plaatsing
  • Krachtig en zuiver
  • Zeer volledig bronaanbod

MINPUNTEN

  • App werkt soms minder soepel
  • Chromecast was kers op taart geweest
  • Space Tune nog kunnen aanpassen was handig geweest

De comeback van Technics draait niet enkel om heruitgaven van de iconische SL-1200-draaitafel. Ook voor liefhebbers van digitaal muziek wil het Japanse merk de referentie zijn. Met de nieuwe SC-C70 biedt Technics nu een alles-in-één-toestel met een premium afwerking. En het prijskaartje valt reuze mee.

De SC-C70 is het tweede Technics-apparaat dat de naam ‘Ottova’ draagt. Een dik jaar geleden bekeken we de SC-C500, een alles-in-één apparaat met twee losse 360 graden-speakers. Trouw aan die initiële Technics-strategie was het een betrekkelijk duur toestel met een prijskaartje van circa 2.000 euro. We keken dus op toen we van Technics te horen kregen dat de Ottova f SC-C70 die hier getest wordt in de winkels zal liggen voor 900 euro. Dat is nog altijd een zeker bedrag, maar toch opvallend toegankelijk voor het ‘luxemerk’ Technics. We zijn nog meer verbaasd als we de vele functies van dit compacte toestel onder ogen krijgen. 

Aangename kennismaking

Technics ziet de SC-C70 als het soort toestel waarmee nieuwe klanten het merk kunnen (her)ontdekken. Vandaar wellicht dat Ottova f (de f staat voor ‘forté’) ondanks zijn prijsstelling toch heel wat luxe uitstraalt. De bovenkant in polijst aluminium, de solide afwerking, de indrukwekkende specificatielijst… Alles lijkt gedaan te zijn om je te verleiden en een goede indruk achter te laten.

De SC-C70 is een alles-in-één toestel met zowel een radio (FM/DAB/DAB+), cd-speler als ingebouwde streamer. Op streamingvlak heeft Technics heel wat opties voorzien. Je kunt lokaal muziek afspelen over Airplay of Bluetooth of bestanden afspelen via DLNA. Er is ook een USB-poort als je muziekbestanden van USB-opslag wil afspelen. Ondersteuning voor Tidal, Spotify Connect en internetradio zijn daar voor lieden die graag online hun muziek zoeken.

Dit is duidelijk een toestel voor mensen die met één kastje alle mogelijke muzieknoden willen vervullen. Toch komt beschikt het over een aux-ingang en een optische aansluiting waarmee je een externe bron kun verbinden. Een tv is een optie, want de SC-C70 is relatief compact en zou nog onder een tv-toestel met een hogere voet kunnen passen.

Er zijn nog wel wat vergelijkbare apparaten zoals deze Technics. Toen we het uitpakten, dachten we bijvoorbeeld spontaan aan de Naim Mu-So of aan de oudere JBL L16. Toch legt het zijn eigen accenten, zowel qua design als qua mogelijkheden. Pure op vlak van uitstraling (misschien) en bediening (zeker) scoort de Mu-So iets hoger, maar je spreekt dan wel over een toestel dat aardig wat meer kost.

Cool design

Een rasechte Technics, dat is de Ottova f. De Japanners hebben een voorliefde voor aluminium en zwart gelakt metaal, dat toonden ze al bij hun andere, meer high-end toestellen. Ondanks de lagere prijs volgt de SC-C70 de traditie, bijvoorbeeld met een fraaie bovenplaat uit gepolijst aluminium waarop een minimum aan knoppen staan. Dit is een detailpunt dat aangeeft dat het qua afwerking goed zit. De ronde knopjes zijn perfect gelijk met de bovenkant geplaatst, met nauwelijks een kier tussen knop en het metaal.

De eerste keer dat je de Ottova f ziet, gaat je aandacht sowieso naar de grote cirkel uit kunststof in het midden. Wie de vorige Ottova kent, weet: dit is de deksel van de cd-speler. Je opent de speler door deze cirkel door hem zijdelings te duwen. Dankzij de scharnier op de 12 uur-positie schuift het zachtjes naar de zijkant en naar boven. Misschien had het nog straffer geweest indien de klep gemotoriseerd was. “Onhaalbaar bij deze prijs”, laat de fabrikant echter weten. Zo is het echter ook al vrij cool. Een cd laat je zachtjes in de uitsparing vallen, waarna je de klep weer sluit. Bij het spelen zie je de muziekschijf draaien, al is het wow-effect door het sterk verduisterde kunststof vrij bescheiden.

De voorkant bestaat uit een zware en zwarte metalen grille, enkel doorbroken met een monochrome display. Hierop verschijnt een minimum aan informatie, zoals de naam van een afgespeeld liedje en de naam van de bron. Door het hoge contrast is het kleine schermpje nog verrassend ver te lezen, al moet je geen mirakels verwachten.

Aangezien Technics gaat voor een vorm van minimalisme, probeert hetverder niet te scoren met één of andere designuitspatting. Een wijze keuze, want die neutrale uitstraling maakt de SC-C70 in ons ogen tijdlozer dan menige andere draadloze speakers.

Bediening 

Het premiumgevoel is wat minder aanwezig bij de meegeleverde remote. Het is een typische Panasonic-kastje in een Technics-vermomming. Het is wel een full-sized afstandsbediening met grotere knoppen die degelijk is afgewerkt. Dat vinden we beter dan de goedkopere mini-remotes die we tegenwoordig dikwijls bij tests ontmoeten.

Of je de remote echt vaak zal gebruiken, hangt wat van je zelf af. Gebruik je AirPlay, Spotify Connect of Bluetooth, dan regel je het volume en het afspelen gewoon vanuit je muziek-app. Ook voor de andere bronnen kun je aan de slag met een app, de Technics Music App. Deze app is op meerdere vlakken ‘universeel’: je gebruikt het voor meerdere Technics-producten én je kunt er ook andere DLNA-toestellen mee bedienen. Het biedt ook rechtstreeks toegang tot Tidal. Met de app doe je alles: het toestel inschakelen, bronnen veranderen, muziek over het netwerk of vanaf USB selecteren, en het volume regelen. Het mag geen hoogtepunt van gebruikersvriendelijkheid zijn (zo is het afspelen van een volledig album over DLNA wat omslachtig), voor het overige werkt het wel snel en effectief. Wisselend tussen een iPad en een Android-telefoon vonden we de app wel veel bruikbaarder op het grotere scherm van een tablet.

Via de Technics Music-app kun je ook aan de instellingen van de SC-C70, zoals een toonregeling en de netwerkinstellingen. De iOS-versie van de app biedt nog één extra functie: Space Tune.


EDITORS' CHOICE