NIEUWS

Crosszone CZ-1: hoofdtelefoon die een setje luidsprekers simuleert

Het Japanse bedrijf Crosszone is opgericht in 2016 en heeft nog maar één product in zijn portfolio. Dit ene product is een over-ear hoofdtelefoon genaamd CZ-1, maar de CZ-1 bezit eigenschappen die geen enkele andere hoofdtelefoon bezit. Volgens de fabrikant klinkt de CZ-1 door allerlei akoestische aanpassingen niet als een hoofdtelefoon maar als een setje goede luidsprekers.

Crosszone CZ-1: simulatie van een set luidsprekers

Het is natuurlijk een open deur om te stellen dat een set luidsprekers anders klinkt dan een hoofdtelefoon. Crosszone trapt deze open deur met genoegen in en presenteert de CZ-1, een gesloten over-ear hoofdtelefoon die een setje goede luidsprekers zou moeten simuleren. Crosszone heeft daartoe een aantal oplossingen bedacht die nog niet eerder zijn vertoond.

Het belangrijkste verschil tussen muziekweergave via luidsprekers of via een hoofdtelefoon is dat het geluid uit een luidspreker een wisselwerking heeft met de luisteromgeving. Muren en plafond weerkaatsen immers doorgaans in meer of mindere mate het geluid, ook als dempend materiaal is aangebracht. Het tweede belangrijke verschil is dat beide oren van de luisteraar zowel het linkerkanaal als het rechterkanaal waarnemen. Bij een hoofdtelefoon is geen sprake van plafond- of wandreflecties en het linkeroor neemt, behalve bij zeer open modellen, geen kennis van het geluid uit de rechteroorschelp en andersom.

De CZ-1 is een gesloten over-ear model. Crosszone heeft bij het ontwerp van de CZ-1 getracht om de weergave van een set luidsprekers te simuleren en heeft daarvoor diverse technieken gebruikt. Iedere oorschelp is voorzien van drie drivers. Eén driver is voor hoge tonen, een tweede driver geeft lage tonen weer. De derde driver geeft een klein beetje geluid uit het andere kanaal weer. Wie immers naar luidsprekers luistert, hoort met zijn linkeroor ook de rechterluidspreker en andersom. De CZ-1 imiteert in deze dus een set luidsprekers. De oorschelpen zijn bovendien voorzien van een akoestische vertragingskamer die plafond- en wandreflecties simuleert.

Crosszone CZ-1: volledig analoog, geen DSP

De CZ-1 is een volledig analoog product. Alle bewerkingen vinden puur akoestisch plaats en het signaal wordt dus niet digitaal of anderszins bewerkt. De driehoekige vorm van de oorschelpen is mede ingegeven door de drie drivers die in elke oorschelp zijn verwerkt.

Het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 40 kHz. De CZ-1 heeft voorts een gevoeligheid van 97 dB en een impedantie van 75 Ohm. Crosszone levert twee kabels mee: één kabel is 3,5 meter lang en heeft een jackplug van 6,3 millimeter, de andere kabel is 1,5 meter lang en is voorzien van een jackplug van 3,5 millimeter. De hoofdtelefoon weegt zonder kabels 485 gram maar de vorm en de gebruikte hoogwaardige materialen zouden voor een hoog draagcomfort moeten zorgen.

Crosszone CZ-1: prijs en leveringsinformatie

Crosszone is niet helemaal duidelijk over de prijs en verkrijgbaarheid van de hoofdtelefoon. Op een Duitse website zagen wij een prijs van 2.599 euro. Op een Engelstalige website daarentegen zagen we een prijs van 2.999 euro. De CZ-1 zou per direct verkrijgbaar moeten zijn, maar we weten nog niet of de CZ-1 via een Nederlandse importeur ook naar Nederlandse winkels zal komen.


EDITORS' CHOICE