NIEUWSKlipsch

Klipsch R-28PF en R-14PM: nieuwe actieve draadloze luidsprekers

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch heeft een tweetal actieve en draadloze luidsprekers aangekondigd. De R-28PF is een vloerstaander die 260 Watt aan vermogen over twee luidsprekers kan verdelen. De R-14PM is een monitorluidspreker met totaal 80 Watt aan vermogen. Beide modellen kunnen analoog, digitaal of draadloos van muzieksignaal worden voorzien en zijn per direct verkrijgbaar.

Klipsch R-28PF en R-14PM: actieve draadloze luidspreker voorzien van analoge en digitale ingangen

Steeds meer luidsprekerbouwers brengen steeds meer draadloze modellen uit. Een draadloos model heeft vanzelfsprekend ook één of meer versterkers aan boord en is dus per definitie een actieve luidspreker. Voeg een bron toe en de muziek kan beginnen. Versterkers en luidsprekerkabels zijn niet nodig en de minimalist wordt aldus op zijn wenken bediend.

De nieuwelingen van Klipsch kunnen bedraad of draadloos van muzieksignaal worden voorzien. De gebruiker die zijn bron analoog wil aansluiten heeft de beschikking over een cinch-ingang (naar keuze in te stellen op lijnniveau of phono-niveau) en een 3,5-millimeter jackplug ingang. Wie voor digitaal gaat heeft de keuze uit een optische ingang of een usb-ingang. Voorts ondersteunen de nieuwe luidsprekers bluetooth en aptX.

Klipsch R-28PF: actieve draadloze vloerstaander voorzien van bi-amping

De R-28PF is een vloerstaander in een master-slave configuratie. Dit betekent dat de ene luidspreker, de master, wordt voorzien van stroom en draadloos of bekabeld muzieksignaal. De master heeft alle versterkers aan boord. De andere luidspreker, de slave, is passief en wordt verbonden met de master, met een (meegeleverde) kabel wel te verstaan.

De R-28PF is een basreflex-luidspreker - met de poort aan de voorkant - en heeft een tweetal woofers van acht inch groot en een aluminium dome tweeter van één inch in een Tractrix hoorn. Het frequentiebereik loopt van 33 Hz tot 20 kHz en de maximale geluidsdruk bedraagt 114 dB op één meter afstand. De harmonische vervorming ligt volgens Klipsch altijd onder de één procent, ook bij de maximaal toegelaten geluidsdruk.

Het maximale versterkervermogen aan boord van de R-28PF is 260 Watt verdeeld over vier versterkers. De tweeters hebben ieder hun eigen versterker van 20 Watt en de woofers krijgen 110 Watt per luidspreker om muziek van de maken. Wie overigens niet tevreden zou zijn over de weergave van lage tonen, kan de voor een extra subwoofer aanwezige cinch-uitgang gebruiker.

De R-28PF wordt geleverd met een magnetisch te bevestigen beschermingsrooster, een afstandbediening (met batterijen), een onderlinge verbindingskabel van vijf meter, een kabel van twee meter met een 3,5-millimeter jackplug en een optische kabel van drie meter.

Klipsch R-14PM: actieve draadloze monitorluidspreker

De R-14PM, ook een basreflex-luidspreker, is veel kleiner en heeft een minder krachtige versterker aan boord. De poort bevindt zich aan de achterkant. Ook de R-14PM is een master-slave luidspreker, zonder bi-amping. Het frequentiebereik loopt van 80 Hz tot 20 kHz en de maximale geluidsdruk is 103 dB op één meter afstand. Het totale versterkervermogen is 80 Watt, te verdelen over twee luidsprekers. Net als de R-28PF heeft de R-14PM een cinch-uitgang voor een subwoofer.

De enkele woofer is met vier inch veel kleiner dan in de R-28PF. Ook de aluminium dome tweeter, die is voorzien van een Tractrix hoorn, is met 0,75 inch iets kleiner uitgevoerd.

Ook de R-14PM wordt geleverd met een afstandbediening (met batterijen) en een onderlinge verbindingskabel van vier meter. Een usb-kabel wordt ook meegeleverd.

Klipsch R-28PF en R-14PM: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe luidsprekers zijn per direct in de VS verkrijgbaar in het zwart. De R-28PF kost 1.200 dollar voor een paartje en de R-14PM wisselt voor 400 dollar van eigenaar. We weten nog niet wanneer de luidsprekers in Europa verkrijgbaar zullen zijn en voor welke prijs. De belangstellende moet rekening houden met een schommelende wisselkoers, invoerrechten en het plaatselijke BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE