Audiovector SR6 Avantgarde Arreté MKII - een heerlijke luisteravond

René Smit | 15 november 2017 | Fotografie Fabrikant | Audiovector | Importeur: Top HiFi

In het kader van Audiovector On Tour ben ik door importeur Top Hifi uitgenodigd een uitgebreide ‘privé’ luistersessie met de Audiovector SR6 Avantgarde Arreté MKII te ondergaan.

Hoewel shoppen via internet nog steeds een stijgende lijn vertoont, blijft de aanschaf van een audiocomponent, zoals een versterker of luidspreker, toch iets waarvoor je naar een fysieke winkel gaat. Voor een goed advies en de mogelijkheid het product te beluisteren ga je uiteindelijk een hifi-dealer. Zo'n vakhandelaar is dan ook precies waar ik voor deze review heenging: Multifoon Hifi te Rotterdam.

Multifoon Hifi

Multifoon Hifi bestaat al sinds de jaren ‘80 en is na jaren in Woonmall Alexandrium gevestigd te zijn geweest weer terug in het Rotterdamse stadshart. De winkel beslaat de volledige begane grond van een monumentaal stadspand aan de Claes de Vrieselaan. Eigenaar Leen Koopman heeft samen met Han van Slingerland en Ronald Krijgsman bergen werk verzet om de winkel er op en top uit te laten zien. Het moet gezegd worden: het is inderdaad een fraaie winkel geworden met een open karakter en veel sfeer.

Denk nu niet dat een winkel als Multifoon alleen is voor audiofielen met een ruime beurs. Dit is pertinent niet het geval. In het betaalbare segment is voldoende keuze waarbij kwaliteit voorop staat. In het geval van Audiovector luidsprekers zijn alle series, van de QR tot de SR6 te beluisteren. Prijzen beginnen bij € 1000,- voor een set en lopen op tot ruim boven de 20.000 euro voor de SR6 AA. De Audiovector QR1 mocht ik vorig jaar uitgebreid aan de tand voelen en wist me zeer te verrassen met een weergavekwaliteit die de vraagprijs ruim overstijgt. De SR3 Avantgarde Arreté is mijn huidige referentie luidspreker en een vaste waarde in mijn audio set. De SR6 heb ik nog nooit beluisterd en is eigenlijk een maatje te groot voor mijn woonkamer. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat deze SR6 nog toe kan voegen aan het geluid van de SR3-serie.

Audiovector

Wat de luistersessie extra speciaal maakt, is de aanwezigheid van Mads Kliffoth, zoon van Audiovector-oprichter Ole Kliffoth. Mads is begin dertig en een bijzonder open persoonlijkheid waarmee je gemakkelijk een gesprek kunt voeren. Zeker geen audiofiele techneut maar iemand met een brede algemene ontwikkeling. Wanneer ik hem vraag wat hij deed voor hij bij Audiovector aan de slag ging, krijg ik lachend antwoord. “Natuurlijk was ik al van kinds af aan betrokken bij de zaak. Inpakken en verzendklaar maken van bestellingen bijvoorbeeld. Ole heeft me altijd voorgehouden dat als je iets wilt, je ervoor moet werken. Na mijn studie ben ik een aantal jaren in de makelaardij werkzaam geweest. Ole vond het een must dat ik eerst ging ontdekken wat er nog meer in de wereld te koop was alvorens eventueel bij Audiovector aan de slag te gaan. Ik heb het werk met veel plezier gedaan maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Zodoende ben ik inmiddels voor zeventig procent eigenaar van Audiovector”.

Mads en Ole Kliffoth

Wanneer ik vraag naar de toekomstplannen voor het bedrijf krijg ik een stellig antwoord: “We zijn en blijven een familiebedrijf. Audiovector is de afgelopen periode diverse malen benaderd door investeringsmaatschappijen met een overnamebod, maar dat hebben we telkens van de hand gewezen. We willen als Audiovector zeker nog groeien, maar op een rustige manier. Met onze huidige werkwijze kunnen we de kwaliteit waarborgen en blijft de Audiovector-filosofie behouden. Natuurlijk willen we geld verdienen maar dat is zeker niet de enige drijfveer. Veel liever bedienen we muziekliefhebbers met een speaker die in onze ogen het dichtst bij de waarheid komt en in ieder geval een eigen geluid heeft. Mijn vader heeft nog een aandeel van dertig procent in het bedrijf en dit blijft zo zolang hij zin heeft om bij het bedrijf betrokken te zijn”.

QR-serie

Mads is naast eigenaar ook grotendeels verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe QR-serie. Deze kwam overigens niet zonder slag of stoot tot stand. Mads moest zijn vader bijvoorbeeld overtuigen voor alle types gebruik te maken van de Air Motion tweeter en over de vorm van de kast waren ze het ook niet direct eens. Echter met het uiteindelijke resultaat zijn beide zeer tevreden. Natuurlijk wil ik weten of er nog concrete plannen zijn voor de nabije toekomst. Mads zegt hierover: ”Naast de zojuist geïntroduceerde QR on Wall- en centerspeaker is er natuurlijk de QR subwoofer die naast de normale aansluitingen is voorzien van een high-level Speakon aansluiting voor optimale flexibiliteit. Verder zijn we achter de schermen met een aantal interessante zaken bezig waar ik op dit moment nog niets over kan zeggen…” De grote glimlach doet vermoeden dat dit best weleens iets heel moois zou kunnen zijn.

MERK

EDITORS' CHOICE