NIEUWS

De reïncarnatie van AKG’s legendarische K1000 heet Mysphere 3.1

De ingenieurs achter de K1000, AKG’s legendarische vlaggenschip-hoofdtelefoon die in 1989 op de markt kwam, zijn opnieuw achter de tekentafel gekropen. De K1000 wordt al heel lang niet meer verkocht, maar vormde wel het vertrekpunt voor het ontwerp van de nieuwe Mysphere 3.1. Uiteraard zijn de nieuwste technieken en inzichten gebruikt bij het ontwerp van de Mysphere 3.1, volgens de ontwerpers de ultieme hoofdtelefoon.

Mysphere 3.1: open hoofdtelefoon en nazaat van de beroemde K1000

De wortels van de nieuwe Mysphere 3.1 gaan terug naar de K1000 van AKG die in 1989 op de markt kwam. Voor het ontwerp van de K1000 waren twee ingenieurs verantwoordelijk. De eerste was Helmut Ryback, die ook de AKG K240 DF had ontworpen die door veel radiostations als referentiehoofdtelefoon werd gebruikt. De tweede was Heinz Renner die de leiding had bij het ontwerp van de K1000 van AKG.

De K1000 was voorzien van een dynamische driver vanwege de goede laagweergave. De vierkante vorm van het membraan was een bewuste keuze om non-lineair gedrag van de membraanbewegingen te vermijden. De open constructie van de K1000 gaf de luisteraar de illusie dat hij in een ideale luisterruime naar een duur setje luidsprekers zat te luisteren in plaats van naar een hoofdtelefoon. De productie van de K1000 is helaas gestopt maar er zijn nog vele exemplaren in handen van liefhebbers.

Mysphere 3.1: gebruik van nieuwe materialen en nieuwe techniek

Sinds 1989 is de techniek sterk veranderd. Nieuwe materialen zijn in gebruik genomen en voorts is de computer een onmisbaar hulpmiddel geworden bij het ontwerpen van zo ongeveer ieder industrieel product, dus ook hoofdtelefoons. Nieuwe en nauwkeuriger meetmethoden zijn ontwikkeld en er is tegenwoordig meer aandacht voor psycho-akoestiek.

Ryback en Renner hebben de handen ineen geslagen voor het ontwerp en de bouw van de volgens hen ultieme hoofdtelefoon, genaamd Mysphere 3.1. De Mysphere 3.1 heeft niets met AKG te maken, behalve dat de ontwerpers vroeger voor AKG hebben gewerkt.

Net als de K1000 van weleer is de Mysphere 3.1 een volledig open hoofdtelefoon. Zweetoren zal de luisteraar niet snel krijgen. Ook de vierkante vorm van het membraan is overgenomen uit de K1000. Wel zijn allerlei nieuwe materialen gebruikt in de Mysphere 3.1 en zijn de nieuwste meettechnieken gebruikt. Het membraan van de Mysphere 3.1. zit dichter bij het oor van de luisteraar voor een betere gevoeligheid en betere laagweergave. Het frequentiebereik van de Mysphere 3.1 is volgens de ontwerpers groter dan dat van het menselijk gehoor. Vanwege het open ontwerp kan geluid uit de linkeroorschelp ook het rechteroor bereiken en andersom. Dit geeft een zekere ruimtelijkheid aan het geluid die niet met een gesloten ontwerp benaderd kan worden.

Alle gebruikte materialen zijn extreem duurzaam en waterbestendig, spatwaterbestendig wel te verstaan. De oorkussens zijn magnetisch bevestigd en kunnen dus makkelijk verwijderd worden. Alle verstellingen zijn traploos, zonder kliks. De interne bekabeling is exact spiegelbeeldig uitgevoerd, dus aan beide zijden precies even lang.

Mysphere 3.1: prijs en leveringsinformatie

Volgens de website van de makers van de Mysphere 3.1 zal de hoofdtelefoon in de herfst van 2017 op de markt komen. De prijs is nog niet bekend maar zal liggen tussen de 3.500 euro en 4.500 euro. Een belangstellende kan eventueel een exemplaar reserveren, zonder daarmee een aankoopverplichting aan te gaan.


EDITORS' CHOICE