NIEUWSFocal

Focal’s nieuwste hoofdtelefoon heet Clear

Het Franse Focal heeft een nieuwe hoofdtelefoon gelanceerd met de naam Clear. De nieuwe Clear is een open model en is volgens Focal een afgeleide van Focal’s topmodellen Utopia en Elear. Volgens Focal is de nieuweling een referentiemodel in het segment onder de 2.000 euro. De Clear is vanaf nu verkrijgbaar.

Focal Clear

Het in Frankrijk gevestigde Focal bouwde van oorsprong uitsluitend luidsprekers, maar heeft zich sinds enkele jaren ook toegelegd op het maken van hoofdtelefoons. Het topmodel is de Utopia die net geen 4.000 euro kost, maar Focal bedient ook het midden- en budgetsegment en maakt ook draadloze modellen.

De drivers van de nieuwe Clear zijn voorzien van membranen van aluminium en magnesium die worden aangedreven door een koperen spoel. De ervaring die is opgedaan bij de ontwikkeling van de Utopia en de Elear is gebruikt bij de totstandkoming van de Clear. De oorschelpen van de Clear zijn open en zijn voorzien van geperforeerde microvezel kussens. De koperen spoelen geven een sterk magnetisch veld. De impedantie van 55 Ohm maakt de Clear een vriendelijke partner voor een draagbare muziekspeler.

Focal heeft veel aandacht besteed aan de vorm van het membraan van de drivers. Een conus van de driver van een luidspreker bevindt zich immers enige meters van de luisteraar vandaan en het membraan van een hoofdtelefoon is slechts enkele centimeters verwijderd van het trommelvlies van de luisteraar. Focal heeft daarom het M-vormige membraan ontwikkeld dat eerder is toegepast in de Utopia en de Elear. De legering van aluminium en magnesium is licht en stijf en heeft een dempende werking.

De hoofdband verspreidt het gewicht over het hele hoofd van de luisteraar, zodat geen druk op de oren of op één plaats op het hoofd ontstaat. Ook een lange luistersessie kan dus comfortabel uitgezeten worden volgens Focal.

Focal levert een drietal afneembare kabel mee en de gebruiker kan kiezen uit een

- kabel met een 3,5 millimeter jackplug van 1,2 meter

- kabel met een 6,3 millimeter jackplug van 3 meter

- kabel met een 4-punts XLR-plug van 3 meter

Focal levert ook een stevige draagdoos om de Clear makkelijk te kunnen vervoeren.

In de VS gaat de Clear voor net geen 1.500 dollar over de toonbank. In Groot-Brittannië wisselt de Clear voor net geen 1.400 Britse ponden van eigenaar. De prijs in euro’s is nog niet bekend.

Focal Clear: specificaties

Frequentiebereik:   5 Hz tot 28 kHz

Gevoeligheid:   104 dB SPL / 1 mW bij 1 kHz

Harmonische vervorming:   0,25% (1 kHz / 100 dB SPL)

Diameter drivers:   40 millimeter

Impedantie:   55 Ohm

Gewicht:   450 gram

Afmeting draagdoos: 250 x 240 x 120 millimeter

MERK

EDITORS' CHOICE