NIEUWSHegel

Hegel H190: nieuwe stereo-versterker tevens streamer UPDATE

Sinan Kökbugur | 06 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant | Hegel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 04 oktober 2017

Het Noorse bedrijf Hegel Music Systems heeft een nieuwe geïntegreerde versterker aangekondigd genaamd H190. De nieuwe versterker heeft een DA-converter aan boord en kan ook overweg met DLNA en AirPlay. Wij hadden reeds op 4 oktober jl. een nieuwsbericht over de nieuwe versterker van Hegel gepubliceerd, maar op dat moment waren nog geen goede foto’s en was ook nog geen prijs en leveringsinformatie beschikbaar. Hegel heeft ons inmiddels voorzien van nadere informatie en foto’s, reden waarom wij ons eerdere nieuwsbericht hieronder hebben bijgewerkt.

Hegel H190: geïntegreerde stereoversterker met analoge en digitale ingangen

Steeds meer fabrikanten brengen geïntegreerde versterkers op de markt die meer kunnen dan alleen analoge signalen versterken. Waarom ook niet? Niet iedereen wil een stapel losse apparaten en alles-in-één systemen zijn de laatste jaren steeds beter en veelzijdiger geworden. Met het uitbrengen van de H190 heeft het in Noorwegen gevestigde Hegel zijn best gedaan om een veelzijdig maar kwalitatief hoogstaand apparaat uit te brengen. Volgens Hegel is de versterker mooi en krachtig genoeg om het hart te vormen van ieder muzieksysteem.

Wij hebben eerder naar de H90 van Hegel geluisterd, een geïntegreerde versterker tevens netwerkspeler. De nieuwe H190 is te kwalificeren als een zwaardere uitvoering van de eerder uitgebrachte H90. De H190 vervangt feitelijk de H160 die al een tijdje op de markt is, maar heeft ook allerlei nieuwe techniek aan boord.

Hegel’s kenmerkende display van blauwe letters en cijfers heeft plaats gemaakt voor een OLED-display, waardoor meer informatie kan worden getoond. Aan de binnenkant zijn ook vernieuwingen ten opzichte van eerdere modellen aangebracht. De H190 bevat een techniek die door Hegel SoundEngine2 wordt genoemd. Ook is een streaming platform aanwezig dat niet in eerdere producten van Hegel is geplaatst. Hegel heeft al een update van de firmware aangekondigd ter ondersteuning van Spotify Connect.

Hegel H190: aansluitingen en specificaties

De nieuwe H190 heeft een dempingsfactor van meer dan 4.000. Dit getal duidt op een zeer hoge stabiliteit en volgens Hegel kan de H190 iedere thans op de markt zijnde luidspreker aansturen, ook de grote exemplaren. Nadat de luidsprekers zijn aangesloten kan de gebruiker direct gaan streamen via AirPlay of een DLNA-streamer. Geen luidsprekers voorhanden? Op de voorkant zit een hoofdtelefoonaansluiting voor een jackplug van 6,3 millimeter.

Met een vermogen van 2 x 150 Watt aan acht Ohm en 2 x 250 Watt aan vier Ohm zal de H190 niet snel in ademnood komen. De minimale luidsprekerimpedantie bedraagt twee Ohm. De gebruiker heeft een tweetal cinch-lijningangen en een enkele XLR-ingang tot zijn beschikking. Voorts heeft de gebruiker vijf digitale ingangen om uit te kiezen: een drietal optische, een enkele coaxiale en een enkele usb-ingang. Ook een netwerkaansluiting is aanwezig. Wie een andere eindversterker wil gebruiker kan daarvoor de vaste of de variabele cinch-uitgang gebruiken.

De signaal/ruis-verhouding en kanaalscheiding liggen op 100 dB. Het frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 100 kHz. De harmonische vervorming is minder dan 0,01 procent (bij 50 Watt aan acht Ohm bij 1.000 Hz). De intermodulatievervorming ligt op dezelfde waarde.

Hegel H190: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe versterker zal naar verwachting vanaf halverwege november geleverd kunnen worden in zwarte uitvoering. In het tweede kwartaal van 2018 zal ook een witte uitvoering beschikbaar komen. Voor een bedrag van 3.600 euro zal de H190 van eigenaar wisselen.

MERK

EDITORS' CHOICE