NIEUWS

Google presenteert Chromecast voor audio

Jamie Biesemans | 05 oktober 2015

Google heeft een Chromecast-adapter uitgebracht, zodat je muziek kan casten vanaf een mobiel toestel naar een speaker of versterker. Net zoals de vernieuwde Chromecast met HDMI, heeft het nieuwe apparaat een zacht prijsje.

Het verschijnen van de audio-adapter is komt niet echt als een verrassing. Bij het begin van dit jaar kondigde Google al een samenwerking aan met audiofabrikanten om nieuwe toestellen uit te rusten met casting-software. Onder meer Denon, LG en Sony stapten toen in de Google-boot.  Bekabeling
De nieuwe Chromecast Audio is een rond doosje ter grootte van een (dunne) hockey puck. De bedoeling is dat je hem eerst verbindt met het draadloze netwerk, waarna je hem aansluit op een audio-apparaat. Dat kan via een 3,5 mm jack kabel, wat handig is om bijvoorbeeld met draadloze speakers te koppelen. Die hebben vaak een bekabelde 3,5 mm jack-ingang.


Aansluitmogelijkheden
Verrassender is dat de Chromecast Audio nog meer aansluitmogelijkheden biedt. Ook een verbinding via een cinch RCA-kabel kan of via een optische kabel. Dat laatste is interessant omdat je dan muziek 'puur' binnenhaalt en de kwaliteit niet afhankelijk is van de DAC in het goedkope doosje. 


Bediening
Het bedienen van Chromecast Audio verloopt op dezelfde manier als bij de Chromecast-staaf. Als er een Chromecast Audio met je netwerk verbonden is, zal er in ondersteunde apps automatisch een cast-icoon verschijnen. Er is geen configuratie vooraf nodig. Tik op het icoon en de geselecteerde muziek speelt via het apparaat. Een pluspunt vergeleken met Bluetooth is dat de audiostream rechtstreeks van de bron (bijvoorbeeld een server van een streamingdienst) naar de Chromecast Audio loopt. Hierdoor wordt de batterij van je telefoon niet langer belast. Je kan zelfs je smartphone uitzetten, de muziek zal blijven spelen. 

Kosten
De Chromecast Audio kost 39 euro en past daarmee perfect in de strategie van Google om de cast-technologie voor een prikje op de markt te brengen. De Chromecast-stick kost hetzelfde, en biedt dezelfde functionaliteit maar dan ook voor videodiensten zoals Netflix en YouTube. 

Apps
Verschillende apps ondersteunen Chromecast nu al en zullen vermoedelijk ook met Chromecast Audio werken, als het apparaat over enkele weken beschikbaar is. Dat wil zeggen dat onder meer Deezer, Google Play Music en - dat is nieuw - Spotify het casten van muziek mogelijk maakt.
 

Lees het volledige artikel op FWD Magazine. 


EDITORS' CHOICE