NIEUWSSOtM

De nieuwe jitter-killer van SOtM heet sCLK-OCX10

Sinan Kökbugur | 26 september 2017 | Fotografie Fabrikant | SOtM

Het Koreaanse SOtM heeft zijn eerste master clock aangekondigd. Het nieuwe apparaat heeft de naam sCLK-OCX10 gekregen en rekent af met eventuele jitter die vervuiling kan veroorzaken in het DA-conversieproces. De sCLK-OCX10 kan vier digitale apparaten tegelijk van een zuiver kloksignaal voorzien. Het apparaat is nog in ontwikkeling en daarom staan de definitieve specificaties nog niet vast, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

SOtM sCLK-OCX10

Een master clock generator doet niets anders dan een zeer zuiver en constant kloksignaal genereren in de vorm van een constante stroom pulsjes. Ieder digitaal audioapparaat zoals een sacd/cd-speler, sacd/cd-loopwerk, DA-converter of netwerkspeler heeft een interne klok. Hoe nauwkeuriger de klok, hoe minder jitter en andere verontreiniging zal ontstaan bij het DA-conversieproces. Als de klok van bijvoorbeeld het cd-loopwerk en de DA-converter niet helemaal gelijk lopen, kan dit hoorbaar zijn in het uiteindelijke muzieksignaal. Door alle apparaten op dezelfde nauwkeurige externe klok aan te sluiten, worden eventuele tijdverschillen opgeheven.

Het nieuwe apparaat van SOtM werkt met een frequentie van 10 MHz en is voorzien van vier BNC-aansluitingen met een impedantie van 50 Ohm. Optioneel kan ook een BNC-aansluiting van 75 Ohm worden geplaatst. Voor het overige zijn nog niet veel specificaties bekend. De waardes van de faseruis komen echter nergens boven de -125 dBc/Hz en zijn dus veelbelovend voor het eindresultaat. Als wij meer weten, zullen wij onze lezers op de hoogte brengen.

MERK

EDITORS' CHOICE