NIEUWSAnthem Audio

Anthem presenteert voor- en eindversterker in STR-productlijn

De STR-productlijn is de productlijn met daarin de vlaggenschepen van het Canadese Anthem. Deze productlijn had slechts één lid, tot voor kort. De STR Integrated Amplifier krijgt gezelschap van twee nieuwe vlaggenschepen. Het gaat om een voorversterker met de naam STR Preamplifier en een eindversterker met de niet-verrassende naam STR Power Amplifier. Beide apparaten zitten vol met nieuwe techniek.

Anthem STR Preamplifier

De namen die Anthem heeft gekozen mogen dan wel niet heel origineel zijn, maar het is in elk geval duidelijk waar ze voor staan. Namen die bestaan uit een combinatie van letters en cijfers betekenen meestal niets voor de consument, hooguit voor het ontwerpteam of de marketingafdeling van de fabrikant. Feit is dat een naam niet zoveel zegt over de techniek en de nieuwe vlaggenschepen zitten volgens Anthem vol met nieuwe techniek.

De STR Preamplifier is niet alleen voorzien van gewone analoge ingangen maar tevens van een mm-ingang en een mc-ingang voor aansluiting van een draaitafel. Ook een DA-converter is ingebouwd. Dat hebben wel meer (voor)versterkers, maar de STR Preamplifier heeft ook Anthem Room Correction (ARC) aan boord en een regelaar om de hoeveelheid lage tonen op de sub-uitgangen te regelen. Natuurlijk is ook voorzien in de nodige XLR-ingangen en uitgangen.

Anthem STR Power Amplifier

De nieuwe eindversterker is een AB-versterker die 400 Watt per kanaal aan acht Ohm kan leveren. Met een vier-Ohms luidspreker loopt het vermogen op naar 600 Watt en bij twee Ohm is de koek op bij 800 Watt. In een normaal woonhuis en ook in een grote villa zal dit toch echt wel genoeg zijn.

Per kanaal zijn een achttal bipolaire transistors gebruikt die het binnenkomende muzieksignaal doorgeven aan de zestien transistors die in de eindtrap zijn verwerkt. Het af te geven vermogen wordt netjes gespreid en omdat de geplaatste halfgeleiders dus niet heel hard hoeven te werken is een lage vervorming en uitstekende lineairiteit het resultaat, aldus Anthem.

Feitelijk gaat het om twee onafhankelijke monoblokken in één behuizing. Ieder kanaal heeft zijn eigen printplaat, eigen transformator en eigen koelribben. Volgens Anthem heeft de eindversterker geen moeite met laagohmige of grillige luidsprekers.

Anthem STR Preamplifier en Power Amplifier: leveringsinformatie en prijzen

Naar verwachting zullen de nieuwe apparaten die najaar op de markt komen. De koper kan kiezen tussen een zwarte uitvoering en een uitvoering waarbij zwart en zilver zijn gecombineerd. De Preamplifier zal net geen 4.000 dollar gaan kosten. De Power Amplifer blijft net onder de grens van 6.000 dollar. Prijzen voor Europa zijn nog niet bekend.

EDITORS' CHOICE