REVIEWDALI

Review: Dali Phantom S-280 high-end in de muur

Jamie Biesemans | 09 september 2017 | Fotografie Fabrikant | DALI

SAMENVATTING

Lees hieronder alvast de plus- en minpunten van de Dali Phantom S-280:

PLUSPUNTEN

  • Detail wordt heel breed de kamer ingestuurd
  • High fidelity in inbouwverpakking
  • Verrassend diep laag
  • Groot, maar de dikte is heel bescheiden

MINPUNTEN

  • Vanwege formaat geen evidente speaker om te plaatsen
  • High-end geluid, maar ook prijskaartje

Inbouwspeakers zijn geen echte hifi. Althans, dat vinden veel mensen. Maar met de Phantom S-280 wil Dali hun ongelijk bewijzen. Het zijn meteen van de grootste inbouwspeakers dat we ooit zagen.

Inbouwspeakers nemen we niet vaak onder de loep. Om niet te zeggen: bijna nooit. Dat heeft met verschillende zaken te maken. Zo is het testen van inbouw niet zo evident, want je kunt in de meeste testomgevingen niet zomaar gaten in muren beginnen te maken. En los klinken ze niet hetzelfde, want in de meeste gevallen draagt de muur passief bij tot de uiteindelijke klank. Er spelen daarnaast nog andere akoestische aspecten mee (zie verder).

Custom install

Daar komt bij dat inbouwspeakers dikwijls buiten de klassieke hifi-wereld staan. Sommige hifi-dealers verkopen en installeren ze wel, maar inbouw is toch vaak een wereldje waar architecten, aannemers en gespecialiseerde firma’s vertoeven en niet je vertrouwde hifi-winkel. Daar lijkt overigens een kentering in te komen. In de V.S. is inbouw – custom install, zoals dat heet – belangrijker dan klassieke hifi, in Europa is dat nog niet het geval. Maar dit lijkt te veranderen, in sommige landen meer dan anderen. Zo kent inbouw in België een sterke groei, terwijl de stijging in Nederland wat lichter is. Dat heeft te maken met verschillende woon- en bouwculturen in die landen.

In elk geval is inbouw of custom install voor Dali belangrijk genoeg geworden om er ‘iets’ mee te doen. Het volgt daarmee andere grotere luidsprekermerken, zoals Bowers & Wilkins, KEF en Monitor Audio, die al jaren zeer degelijke inbouwspeakers in het assortiment hebben.

Veel van de verkoop bij inbouw zit bij goedkope modellen, voornamelijk omdat architecten en projectontwikkelaars meestal niet met geluid bezig zijn, wel met marges. Toch durven ze bij Dali met de nieuwe Phantom-familie als het even kan hoger te mikken in de markt. En dat is letterlijk het geval bij de Phantom S-280, want deze inbouwluidspreker met twee 10-inch bassradiators, twee 8 inch bass/midrange-drivers en de typische verdraaibare Dali-hybride tweeter is een gigant in het segment. Begin maar een stevige uitsparing in de muur uit te houwen, want je moet een gat maken van bijna 1,5 meter hoog, een halve meter breed en tien centimeter diep. De speaker zelf is uiteraard iets hoger en breder, zodat de uitsparing netjes uit het zicht blijft.

220 kg sjouwen

Er was een ogenblik dat we echt spijt hadden over het opzetten van deze test. Zo ergens rond het moment dat de koerier de twee flightcases waarin de speakers verpakt werden afleverde was dat. De waarschuwende nota aan de zijkant dat het gewicht van elke doos 110 kg bedroeg, was niet echt nodig. Dat hadden we al gemerkt bij het binnendragen van de dozen. Gelukkig is de Phantom S-280 zelf niet zo log. Een enkele speaker weegt gelukkig ‘slechts’ 35 kg. In dit geval bezorgde Dali ons echter de Phantoms voorgemonteerd op een grote houten MDF-plaat, samen met een ingenieus systeem om de speakers te plaatsen in een metalen houder. En dit alles verpakt in flight cases die een wereldtour met Metallica zouden overleven. Zo kom je dus aan 110 kg per speaker. In alle eerlijkheid moeten we bekennen dat Dali gewaarschuwd had dat we de speakers het best met twee personen zouden opstellen. Het is een slechte gewoonte, dergelijke waarschuwingen negeren.

MERK

EDITORS' CHOICE