NIEUWSAvalon

Avalon’s nieuwe vlaggenschip heet Tesseract Statement

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Avalon Acoustics heeft de Tesseract Statement aangekondigd. Het gaat om een vloerstaande luidspreker die op afstand het vlaggenschip zal zijn van het huidige productenpakket van Avalon. De vormgeving van de Tesseract Statement lijkt op geen enkele andere luidspreker. Voor het overige heeft Avalon nog niet veel losgelaten over het nieuwe vlaggenschip maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Avalon Acoustics Tesseract Statement

Avalon heeft zichzelf een aantal doelen gesteld bij het ontwerpen van het nieuwe vlaggenschip. Eén van deze doelen was een vervormingsvrij frequentiebereik dat loopt van 16 Hz tot 50 kHz (-3 dB punten op 13 Hz en 50 kHz). Een tweede doel was het wegnemen van fasefouten en tijdfouten die kunnen ontstaan in het crossovergebied van de diverse drivers. De harmonische vervorming komt volgens Avalon niet boven de 0,3 procent. Volgens Avalon valt de luidspreker volledig weg en blijft er niets dan muziek over.

De Tesseract Statement is voorzien van maar liefst vier woofers met een diameter van vijftien inch. De weergave van het mid-laag wordt voor rekening genomen door een driver van elf inch die is voorzien van een keramische conus. De middentoner heeft een diameter van 4,5 inch en is ook voorzien van een keramische conus. De tweeter heeft een diameter van 0,78 inch en is voorzien van een conus van diamant.

Avalon heeft veel aandacht besteed aan de filters in de Tesseract Statement. Fouten die zijn veroorzaakt door een filter kunnen immers niet worden weggenomen door de drivers. Met een gevoeligheid van 92,5 dB zou de nieuweling ook door een bescheiden (buizen)versterker kunnen worden aangestuurd.

De Tesseract Statement is voor het eerst aan het publiek getoond op een audiobeurs in Hong Kong. De definitieve specificaties zijn nog niet bekend gemaakt en het is ook niet bekend wanneer de luidspreker in de winkel zal staan. Ook de verkoopprijs is nog niet bekend gemaakt maar op internet gonst een prijs van 300.000 dollar voor een setje. De prijs in Europa zal dus nog wel wat hoger komen te liggen.

EDITORS' CHOICE