NIEUWS

De gouden platen van de Voyagers zijn straks op aarde te horen

In 1977 heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de Voyager 1 en Voyager 2 de ruimte in geschoten. Beide ruimtevaartuigen hebben een vergulde koperen plaat meegekregen met daarop allerlei aardse geluiden. De beoogde doelgroep waren buitenaardse levensvormen. Binnenkort zal de inhoud van de platen ook op aarde door gewone mensen te beluisteren zijn.

Voyager 1 en 2

Na de lancering vlak na elkaar in 1977 zijn de Voyager 1 en 2 constant op reis geweest en zijn langs verschillende planeten gevlogen. Beide vaartuigen hebben sindsdien een schat aan gegevens en foto’s naar de aarde gezonden. De reis is overigens nog niet ten einde. Beide Voyagers zijn inmiddels uit ons zonnestelsel gevlogen en zijn de eerste objecten van menselijke makelij buiten ons zonnestelsel. Sommige instrumenten werken nog en sturen nog steeds gegevens naar de aarde.

Gouden platen aan boord van de Voyagers

Aan boord van elke Voyager bevindt zich een langspeelplaat die afgespeeld dient te worden op 16 1/3 toeren. Een plaat van vinyl zou in de ruimte kansloos ten onder gaan. Daarom zijn de platen aan boord van de Voyagers gemaakt van koper en zijn de platen tevens verguld om het barre klimaat in de ruimte te kunnen overleven. Wetenschapper Carl Sagan was destijds verantwoordelijk voor het maken van de platen. Als buitenaardse levensvormen de platen zouden kunnen afspelen, zouden ze kennis kunnen nemen van spraak, muziek en andere aardse geluiden.

Het bedrijf OSMA Records is voornemens om de platen van de Voyagers binnenkort voor aardbewoners beschikbaar te maken, althans kopieën van de inhoud van de platen. Inmiddels is voldoende geld bij elkaar geharkt via kickstarter en binnenkort zullen de platen dus daadwerkelijk geproduceerd en geleverd kunnen worden.

De koper kan kiezen uit een pakket van drie goudkleurige vinylplaten met o.a. een begeleidend boekje en een download-voucher voor een prijs van 98 dollar. De platen dienen op 33 toeren en niet op 16 1/3 toeren te worden afgespeeld. Wel zo praktisch. De koper kan ook kiezen voor een pakket van twee cd’s met een begeleidend boekje voor een prijs van 50 dollar.

Wat staat er eigenlijk op de platen?

Hieronder een greep uit de lange tracklist:

1. Groeten van Kurt Waldheim, secretaris-generaal van de Verenigde Naties

2. Groeten in 55 verschillende talen

4. Geluiden van de aarde

5. Brandenburg Concert nr. 2, Allegro, Johan Sebastiaan Bach

11. Johnny B. Goode, Chuck Berry

15. De toverfluit, Act II, Wolfgang Amadeus Mozart

18. Melancholy Blues, Louis Armstrong

22. Symfonie nr. 5, Allegro Con Brio, Beethoven

28. Liu Shui (Flowing Streams), Guan Pinghu


EDITORS' CHOICE