NIEUWSElac

Elac Debut Architectural Serie inbouwluidsprekers


Rob Nijman | 03 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Elac

De fijne Debut-luidsprekermodellen van Elac verstop je voortaan ook in muren en plafonds. Ontwerper Andrew Jones heeft 'zijn' serie aangepast om de succesvolle modellen ook voor inbouw geschikt te maken: de Debut Architectural serie.

Het Duitse merk, dat begin van dit jaar al grote indruk maakte in Las Vegas, hoopt daarmee het stevige succes van de Debut-serie uit te breiden. Niet voor niets: toen collega René van Es vorig jaar met het eerste in Nederland gearriveerde paartje van de Debut B6 aan de slag ging, roemde hij de boekenplankmodellen als betaalbare pareltjes.

Nieuwe tweeter en basdriver

Wie nu alleen de minimalistische gril van de Debut inbouwluidsprekers in plafond of wand ziet, mag er op rekenen dat er veel aandacht aan de techniek erachter is besteed. Daar heeft Andrew Jones met zijn decennia ervaring namelijk wederom voor getekend. Bovendien zijn zowel de hoge als lage tonen-weergevers opnieuw ontworpen: de tweeter en de basdriver zijn door Jones aangepakt voor 'een luisterbeleving die met standaard- of OEM-onderdelen niet had kunnen worden gerealiseerd'.

Woofer met Aramide conus

De woofer met geweven Aramide-vezels (fiberglas-carbonvezel) biedt een 'superieure verhouding tussen stijfheid en gewicht en een veel betere demping in vergelijking met conussen van polypropyleen of papier'. De combinatie van sterkte en lichtgewicht moeten zorgen voor een gelijkmatiger groot frequentiebereik en strakkere laagweergave dan conventionele ontwerpen. De 2,5 cm geïmpregneerde zijde-dome tweeter rondt het frequentiebereik naar boven fraai af. Een complex scheidingsfilter met zes elementen wordt ingezet voor een soepele overgang tussen de drivers.

Behuizing

De slanke witte gril, die de luidspreker nagenoeg laat verdwijnen in de ruimte, is overspuitbaar en wordt via geïntegreerde magneten op zijn plaats gehouden. De spuitgiet kunststofbehuizing is ontworpen om maximale structurele integriteit te bereiken om zo resonanties te verminderen en de prestaties van de drivers te verhogen. De beschermkap zorgt bij de inbouw voor afdoende bescherming van de belangrijkste componenten.

De serie bestaat uit vier modellen, inmiddels leverbaar:

IC-D61 in-ceiling rond, 199 euro per stuk
IW-D61 in-wall/ceiling rechthoek, 199 euro per stuk
IC-DT61 in-ceiling home-cinema rond, 249 euro per stuk
IW-DC51 in-wall center rechthoek, 249 euro per stuk

Meer informatie vind je op de website van importeur Servi-Q.

EDITORS' CHOICE