NIEUWS

Radiohead verbergt 8-bit-bericht in heruitgave OK Computer

De progressieve rockband Radiohead heeft een geheime boodschap verpakt in de heruitgave van OK Computer, maar die boodschap kun je alleen lezen wanneer je een Britse 8-bit ZX Spectrum-computer hebt.

De onlangs uitgebrachte en 120 euro kostende heruitgave van OK Computer, genaamd OKNOTOK, bevat drie zwarte vinylplaten, van elk twaalf inch. Ook wordt er een boek meegeleverd met meer dan dertig tekeningen en tref je er een C90-cassette aan. 

Wanneer je die cassette afspeelt, dan krijg je de hoge tonen van een ZX Spectrum-computer te horen. Aanvankelijk lijkt dit niets, maar met de hulp van een computer komen er allerlei woorden en afbeeldingen tevoorschijn. Een YouTuber heeft alle geheime boodschappen ontrafeld en heeft die boodschappen in een video gezet op de videostreamingdienst, waardoor iedereen er nu naar kan kijken.

Uit het bericht valt het volgende op te maken.

Inside your home computer are...Thomas Yorke, Colin Greenwood, Jonathan Greenwood, Edward O’Brien, Philip Selway, Nigel Godrich, & Stanley Donwood.

De genoemde datum is december 1996, een aantal maanden voor de oorspronkelijke uitgave van OK Computer. Er zit zelfs een geheim in dit geheim (een zogenaamde easter egg), met de volgende tekst.

Congratulations....you’ve found the secret message syd lives hmmmm. We should get out more.

Het is niet vreemd dat de band de ZX Spectrum heeft uitgekozen voor het onthullen van de geheime berichten. Radioheads gitarist en toetsenist Jonny Greenwood had er vroeger eentje en kon daar destijds al muziek op maken.

Er bestaan meerdere versies van OKNOTOK. Je kunt hem op vinyl en cd en digitaal kopen, en ook beluisteren via muziekstreamingdiensten. Maar alleen de vinyleditie, van 120 euro, bevat de bovenstaande geheime berichten.

EDITORS' CHOICE