Parabolica: een draaitafel van Grand Prix Audio met Formule 1-techniek

Het in de VS gevestigde Grand Prix Audio heeft zijn nieuwe draaitafel Parabolica benoemd. Deze naam is een verwijzing naar een moeilijke bocht in het Italiaanse Monza racecircuit. In de Parabolica komt de krachtige techniek van raceauto’s samen met de fijnzinnige techniek die nodig is voor een goede draaitafel.

Grand Prix Audio Parabolica

Het chassis van de Parabolica is gemaakt van koolstofvezel, een materiaal dat ook bij de bouw van raceauto’s wordt gebruikt. Andere onderdelen zijn gemaakt van aluminium, sorbothane en kevlar. Koolstofvezel is, mits op de juiste wijze verwerkt, ultrastijf, licht en oersterk. Trillingen en resonantie krijgen geen vat op de Parabolica.

Het draaiplateau weegt ongeveer zes kilogram en wordt aangedreven door een borsteloze DC-motor. Het hoofdlager is onderhoudsvrij. De omloop wordt bewaakt door een microprocessor die 150.000 metingen per omloop doet zodat zelfs de meest minimale afwijking in het toerental direct wordt gesmoord. Volgens Grand Prix Audio draait het plateau met een nauwkeurigheid van 0,00012% RMS met een piekafwijking van 0,00025%.

Grand Prix Audio levert geen arm mee, maar armen zijn eenvoudig te monteren en te verwisselen. De Parabolica heeft geen knopjes. De gebruiker doet de bediening met enkele touch-sensoren.

Wie het allemaal nog niet mooi genoeg vindt, kan een upgrade bestellen genaamd F1-pakket. Er worden dan verstelbare Apex-voetjes meegeleverd en een één inch dik F1-platform.

De verkoopprijs in de VS is bepaald op 16.500 dollars, zonder arm. Prijzen voor de rest van de wereld zijn nog niet bekend.

Grand Prix Audio

Grand Prix Audio is opgericht in de maand april van het jaar 2000 en is gevestigd in de Amerikaanse staat Colorado. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen de techniek en wetenschap van exclusieve auto’s naar exclusieve audioapparatuur gebracht. Grand Prix Audio besteedt graag aandacht aan het uiterlijk van hun producten, maar het design is ondergeschikt aan de techniek en de prestaties. Alle producten worden in de VS gebouwd.


EDITORS' CHOICE