NIEUWS

Met de JCAT Net Card Femto wordt een pc een audiofiele muziekspeler

Het Poolse bedrijf JPLAY heeft de oplossing gepresenteerd om jitter en ander vormen van signaalvervuiling die over een netwerkverbinding een computer zouden kunnen binnendringen onschadelijk te maken. De JCAT Net Card Femto is volgens JPLAY de eerste netwerkkaart die speciaal is ontwikkeld voor een goede muziekweergave. Plaatsing in een computer zou volgens JPLAY een significante verbetering van de geluidskwaliteit moeten opleveren. Komende maand zal de nieuwe netwerkkaart uitgeleverd gaan worden.

JCAT Net Card Femto

Het bouwen en configureren van een computer als audio-apparaat is tegenwoordig relatief eenvoudig. Er is ook allerlei software op de markt die bedoeld is voor bediening van een computer als muziekapparaat. Computers zijn oorspronkelijk echter nooit gebouwd voor een zuivere muziekweergave. Weergave via de usb-poort heeft de afgelopen jaren de nodige verbeteringen ondergaan, maar de netwerkaansluiting is volgens JPLAY een ondergeschoven kindje dat allerlei vervuiling van het muzieksignaal kan veroorzaken.

De nieuwe JCAT Net Card Femto van JPLAY is speciaal ontworpen voor plaatsing in een PCI Express-gleuf van een muziek-pc. De kaart heeft geen schakelende voedingen aan boord. Als klok wordt een chip van Crystek van het type CCHD-957 gebruikt waarmee jitter naar een onmeetbaar lage waarde zou worden gedrukt. De gebruikte componenten doen hun werk tussen de -40 en +85 graden Celsius en zullen dus altijd stabiel hun werk doen. Bovendien, onder de -40 en boven de +85 graden Celsius wil de gebruiker toch geen muziek luisteren. Netwerkverkeer wordt afgehandeld met een Intel i350 ethernet controller. De twee Gbit RJ-45 aansluitingen zijn verguld. Eventueel kan een externe voeding worden gebruikt om de kaart van spanning te voorzien. Alle Windows-versies worden ondersteund, alsmede Linux. Over Apple zegt JPLAY niets dus dit wordt vermoedelijk niet ondersteund.

De JCAT Net Card Femto is verkrijgbaar vanaf volgende maand voor een bedrag van 422 euro.


EDITORS' CHOICE