Opera Consonance lanceert draaitafel met tangentiale arm

Het Chinese Opera Consonance heeft een opmerkelijke draaitafel gelanceerd genaamd AIR-1. Het apparaat is namelijk voorzien van een tangentiale arm, de LT-1S. De draaiplateau draait op een luchtlager zodat trillingen het plateau niet kunnen bereiken. Ook de arm is voorzien van luchtlagers. 

Opera Consonance AIR-1 en LT-1S

Het chassis van de AIR-1 bestaat uit twee dikke massieve aluminiumplaten (goud of zwart gekleurd) met daartussen een rubberlaag. Het geheel staat op drie voeten. Installatie en ingebruikname zijn simpel volgens Opera Consonance. Het hoofdlager draait op lucht en de meegeleverde pomp zou ultrastil zijn.

Vinylliefhebbers verschillen van mening over nut en klank van een tangentiale arm. Voordeel is een constante hoek van de naald ten opzichte van de groef. Nadeel is de zijwaartse druk door het opschuiven van de arm. De lagers van de LT-1S zijn echter luchtlagers, net als het hoofdlager. Dit levert volgens Opera Consonance een wrijvingloze werking van de arm op waardoor er vrijwel geen zijwaartse druk op de arm ontstaat tijdens het spelen van een plaat.

De AIR-1 en de LT-1S worden samen geleverd voor 7.498 euro.


EDITORS' CHOICE