NIEUWSThorens

Thorens toont 900-serie draaitafels in München

Het Zwitserse Thorens dat vooral bekend is van zijn platenspelers heeft zijn nieuwe 900-serie draaitafels aan het publiek in München getoond. De serie bestaat uit de TD 903, TD 905 en het topmodel TD 907. Het uiterlijk van het drietal doet denken aan de vroegere modellen van Thorens, maar techniek en materiaalgebruik zijn helemaal van deze tijd.

Thorens 900-serie

Wij schreven reeds eerder over de nieuwe 900-serie van Thorens, maar op dat moment was de beschikbare informatie beperkt. Intussen weten we meer over de nieuwe draaitafels.

De nieuwe serie draaitafels grijpt terug op de subchassis draaitafels waar Thorens in het pre-cd tijdperk groot mee is geworden. De TD 150, TD 160 en TD 170 zijn klassiekers die nog steeds worden gebruikt. Thorens heeft oude en nieuwe inzichten gebruikt bij de bouw van de 900-serie.

Het chassis van de 900-modellen steunt op drie springveren, die het gewicht exact gelijk verdelen, zodat het draaiplateau geen vibraties van de ondergrond kan overnemen. De veren kunnen vanaf boven worden afgesteld en de draaitafel hoeft dus niet te worden omgedraaid. Ook twee van de drie voeten waar de draaitafels op staan, zijn vanaf boven te verstellen.

Het hoofdlager is gemaakt van brons en teflon en de as is van staal. Dit geeft volgens Thorens een vloeiende omwenteling en constante belasting van de motor. Het subchassis van alledrie modellen is gemaakt van Tricom. Dit is een composiet van aluminium en POM (polyacetaal) met uitstekende dempende eigenschappen en een hoge stijfheid. De motor zit op het subchassis gemonteerd. De verschillen tussen de drie draaitafels moeten vooral gezocht worden in een betere demping en isolatie van het hoofdlager en de bevestiging van de arm.

Uitvoering en verwachte verkoopprijzen

De koper kan kiezen uit verschillende armen van Thorens van negen of tien inch, maar kan ook zijn eigen arm monteren. De 900-serie draaitafels zijn leverbaar in de kleuren antraciet, wit en hout (zebrano). De prijzen hadden we al in ons vorige nieuwsbericht gemeld, maar gemakshalve staan ze hieronder nogmaals vermeld (kale versie, zonder opties).

TD 903, arm TP 92 OEM I, 9 inch, standard, OEM Version: € 6.795,00

TD 905, arm TP 92 OEM I, 9 inch, standard, OEM Version: € 7.995,00

TD 907, arm TP 92 OEM II, 10 inch, standard, MiniDin 5-Pin: € 11.595,00

Thorens

Thorens is in 1883 door Herman Thorens opgericht in Biebenach, Zwitserland. Aanvankelijk maakte het bedrijf muziekdozen en klokken. In 1903 begon Thorens met de productie van Edison fonografen. In de tweede helft van de vorige eeuw heeft Thorens zich vrijwel volledig toegelegd op productie van draaitafels.


EDITORS' CHOICE