NIEUWSDynaco

Hafler-Dynaco toont nieuwe producten in München

Het Amerikaanse bedrijf Radial Engineering dat eigenaar is van de merken Hafler en Dynaco heeft Dynaco’s succesvolle buizenversterker ST-70 opnieuw uitgebracht. Voorts zullen onder de naam Hafler een drietal nieuwe apparaten worden gelanceerd. Het publiek op de High End-beurs in München heeft de nieuwe apparaten al mogen bewonderen.

Dynaco ST-70 Series 3

De ST-70 is een stereo-eindversterker waarvan het eerste exemplaar in 1959 het levenslicht zag. Sindsdien zijn er circa 350.000 exemplaren van verkocht en de ST-70 is dan ook de meest succesvolle buizenversterker ooit. Het apparaat werd oorspronkelijk als bouwpakket verkocht maar een geassembleerde versie was ook verkrijgbaar. De ST-70 is de geschiedenis in gegaan als een betaalbare, betrouwbare en goed klinkende eindversterker.

Het team achter Hafler-Dynaco heeft op de High End-beurs in München een nieuwe versie van de succesvolle ST-70 aan het publiek getoond. De nieuweling heet simpelweg ST-70 Series 3. Het apparaat is een push-pull-versterker die 35 Watt per kanaal in klasse A kan leveren aan een 4-ohms of 8-ohms luidspreker.

De basis van de ST-70 is grotendeels ongewijzigd, maar er zijn wel de nodige nieuwe onderdelen gebruikt die destijds bij de introductie nog niet voorhanden waren. De printplaat is bijvoorbeeld gemaakt van glasvezel en epoxy-hars. Voorts zijn in de nieuwe Series 3 moderne metaalfilmweerstanden en condensatoren van hoge kwaliteit gebruikt. De voeding, aarding en uitgangstransformatoren zijn sterk verbeterd en de laagweergave is dan ook beter dan van het oorspronkelijke model.

De destijds gebruikte buizen van het type 7199 worden niet meer geproduceerd en zijn daarom vervangen door buizen van de types EF86 en 12AU7. De buizen van het type EL34 en 6CA7 zijn nog in productie en die zijn daarom gehandhaafd.

De ST-70 Series 3 zal naar verwachting in juni op de markt gebracht worden voor net geen drieduizend dollar. Europese prijzen zijn nog niet bekend.

HA75-DAC

De HA75-DAC is een hoofdtelefoonversterker voorzien van een usb-dac. Muzieksignaal wordt versterkt met buizen van het type 12AX7. De luisteraar kan de impedantie van zijn hoofdtelefoon met een knop instellen tussen twintig en vierhonderd ohms. Het apparaat is voorzien van XLR- en cinchaansluitingen.

De HA75-DAC zal deze maand op de markt komen voor 1.299,99 dollar. Prijzen voor Europa zijn nog niet bekend.

PH50B en PH 60B

De PH50B en PH60B zijn phono-versterkers die voorzien zijn van XLR- en cinchuitgangen. Volgens Hafler zijn de XLR-aansluitingen met name bedoeld voor professioneel gebruik maar de bezitter van een versterker met XLR-ingang zal de XLR-uitgangen van de PH50B en PH60B ook wel kunnen waarderen. De PH50B is geschikt voor MM-cartridges. De PH60B kan ook met MC-cartridges omgaan en heeft jumpers aan de binnenkant om de juiste impedantie van het gebruikte MC-element in te stellen. De aarding van beide apparaten kan indien nodig met een knopje op de voorkant worden losgekoppeld.

Prijzen en leveringsdata van de PH50B en PH60B zijn nog niet bekend gemaakt.

Hafler en Dynaco

De Amerikaan David Hafler heeft aan de wieg gestaan van zowel Dynaco als later Hafler. Beide merken zijn sinds 2014 in handen van Radial Engineering.


EDITORS' CHOICE