ARTIKEL

Slim wonen in de digitale stad

Het slimme huis is tegenwoordig geen alleenstaand kasteel meer. Nee, het ‘my home is my digital castle’ gaat steeds meer deel uitmaken van de digital community. Die gemeenschap is dan de wijk en/of de stad. En sensoren overal, het Internet of Things, slimme software en de overgang van vastgoed naar programmeerbaar flexgoed bevorderen de leefbaarheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid in de slimme digitale stad.

Het slim wonen in de digitale stad staat momenteel hoog op de agenda van beleidsmakers. Overal zijn er conferenties, steeds meer steden noemen zich digitaal en er is ook een digitale stedenagenda met een innoverende estafette door het gehele land. Gemeentelijke financiering, aparte subsidiestromen vanuit het rijk en de Europese commissie bieden de geldelijke mogelijkheden om pilots en projecten te realiseren.

Binnen een periode van vijf jaar hoopt de overheid een netwerk van digitale steden over geheel Nederland uit te rollen. Informatietechnologie wordt gezien als de methode om de wereldwijde toenemende verstedelijking in goede banen te leiden. Grote economische kansen en beter & slim wonen voor de inwoners. Die moeten dan ook wel zelf daadwerkelijk, zoals in Barcelona en Madrid, kunnen participeren.

Wat is een slimme digitale stad?

In feite is een slimme stad of wijk gewoon een netwerkuitbreiding van het smarthome. Bij het slimme huis ging het altijd al over groen bij energie- en watergebruik, binnenklimaat, veiligheid, verlichting, video, audio en communicatie door het gehele huis en gewoon lekker wonen met behulp van huishoudelijke domotica. Onlangs kwamen daar de gezondheid, leefstijl en welbevinden (de GLW) nog eens bij. En uitbreiding naar de slimme tuin mag in dit plaatje niet ontbreken. Voor het slimme kantoor, het smartoffice, geldt hetzelfde als het smart-home.

Zoals gezegd nemen de mogelijkheden van slimme huizen gestadig toe door de vleugels uit te slaan naar de digitale gemeenschap. Dit via koppeling aan netwerken (draadloos en bekabeld), het combineren van sensoren en faciliteiten via het Internet of Things (IoT) en gegevensverwerking plus sharing (delen) op basis van Big Data.

De digital community van de wijk en/of stad voegen nog meerdere belangrijke woon- en leefaspecten toe:

• De mobiliteit. Geen issue voor een alleenstaand huis maar zeker wel bij de regeling van de verkeersstromen in de wijk en stad. Parkeren waar nodig met aanvullende oplossing aanvullend transport en afhalen of bezorgen. Opstoppingenzijn te voorkomen en de optimale verkeersdoorgang per wijk of straat af te stemmen.

• De leefbaarheid buitenshuis. Dit betreft zowel het milieu, temperatuur, luchtkwaliteit, zon, schaduw, lichtval en vochtigheid, geluidsbeheersing, het schoonhouden van de wijk en het tegengaan van overlast.

• Uitgebreidere veiligheid. Van buurtpreventie tot misdaadbestrijding. Maar ook het voorkomen van ongelukken, baldadigheid, het bewaken van kinderen, ouderen en mensen met beperkingen (psychisch of lichamelijk) behoren hiebij. Het systeem kan tevens verwarde personen onderscheppen. Rampenbestrijding, waarschuwingen bij slecht weer en of andere calamiteiten gaan naadloos over in de digitale stadsveiligheid. Relatief nieuw is de ontwikkeling van een smart concept voor beveiliging van evenementen.

• De GLW. Gezondheid, Leefstijl en Welzijn behoren mede tot de publieke taak van de gemeente. Preventie, zorg aan huis, het organiseren van gezonde activiteiten en leefstijl bijvoorbeeld. Verder past de transitie (zorg en regie naar de gemeente) goed in het concept van de smart digital city.

• Groen en duurzaam. Straatverlichting, temperatuurbeheersing, ventilatie, bevloeiing, CO2 neutraal, waterbeheer noem maar op, de digitale stad heeft het in de slimme vingers.

• Cultuur, kunst en uitgaan. Digitale steden kunnen gemakkelijk de city transformeren tot een belevende omgeving voor evenementen, het organiseren van sport en festivals, exposities en festival met sound, vision, light en water. Het uitgaansleven valt van te voren te bekijken met trailers en  zelfs in 3D of 360 graden. Boeken van films, theaters en wedstrijden in het stadion doe je online. Idem bij restaurants met vooraf een kijkje in de keuken en het zelfs het samenstellen van het eigen menu.

• Shopping. Breng de winkelstraten weer slim tot leven. Nog altijd willen de meeste mensen eerst kennis maken met producten alvorens hen aan te schaffen. Waar kan je deze zien, voelen en uitproberen. Juist ja, in de slimme winkelstraat. Aanvullend zijn de wandelroutes (buying traffic), parkeer- en zit & eetgelegenheden. Bezorging thuis maakt het shoppingconcept af.

Kortom, de digitale slimme stad vorm de logische aanvulling op het smarthome en -office. Ook hier geldt weer hetzelfde bij de slimme stadsparken als de tuinen bij de huizen.


EDITORS' CHOICE