NIEUWSFink team

München: imposante Fink WM4 vloerstaanders

Karl-Heinz Fink en zijn team laten weer van zich horen op de beursvloer in München. Voor wie die naam zo gauw geen belletje doet rinkelen: vorig jaar had Marantz brand ambassador Ken Ishiwata speciale speakers nodig om zijn Premium 10-serie te demonstreren. Audio engineer Karl-Heinz Fink bouwde ze voor hem. Dit jaar zijn ze te koop, in een verder ontwikkelde vorm.

Het model onderging de afgelopen jaren een serie van veranderingen. In eerste instantie werden ze dan ook ontwikkelind voor analyses en metingen, maar de ontvangst bij het publiek was steevast zeer positief, waardoor er doorgeknutseld werd om ze naar de markt te brengen. De jongste variatie heet WM4 en is deze dagen in volle glorie te bewonderen. ‘WM’ staat overigens doodleuk voor ‘washing machine’, een interne grapje vanwege het wat zware en lompe voorkomen van de speaker. Sowieso, met 135 kilo per stuk schoon aan de haak zouden ze niet misstaan tussen het witgoed.

Aan de binnenkant van de WM4 vinden we onder meer een 38cm bass driver, twee ‘flat-membrane’ midrange units en een AMT tweeter. Opnieuw een afkorting, deze voor ‘air motion transformer’, gemaakt door toeleverancier Mundorf. De andere units worden wel in huis vervaardigd door Fink en zijn collega’s.

We hebben op de stand geen prijs of marktbeschikbaarheid kunnen achterhalen. De collega’s van What Hifi, die onlangs met Fink in gesprek gingen, spreken over een release in augustus en een prijskaartje rond de 65.000 euro. Meer over Karl-Heinz Fink, zijn team en de ontwikkelingen rond de WM4 lees je op de website van Fink Audio Consulting.

MERK

EDITORS' CHOICE