Pro-Ject 175 Vienna Philharmonic Special Edition

Een hele fraaie verschijning op de beursvloer, die we je zeker niet wilden onthouden: de zeer exclusieve Pro-Ject 175 Vienna Philharmonic platenspeler, in een gelimiteerde oplage.

Niet ieder jubileummodel dat op deze show gepresenteerd viert de verjaardag van het merk zelf. Deze draaitafel van Pro-Ject Audio staat namelijk in het teken van de 175ste(!) verjaardag van het Weens Filharmonisch Orkest.

Geheel in stijl van het orkest wat de platenspeler eert, is het apparaat opgebouwd uit materiaal dat je ook in muziekinstrumenten vindt. Het hout verwijst naar de viool, het metaal in het chassis naar de beroemde koperen instrumenten van het orkest. Daarnaast zien we elementen van onder meer een klarinet en een fluit in de details van de draaitafel, zoals in de knop om de afspeelsnelheid aan te passen.

De 175 komt in twee uitvoeringen - 'Dark Cello' en 'Bright Violine' - en is sterk gebaseerd op The Classic. U weet wel, de speler die Pro-Ject een jaartje geleden in M√ľnchen presenteerde. We hebben ze alle twee gespot, tussen de vele uitgestalde modellen van het merk. De 175 bovendien in beide uitvoeringen, te zien op de foto's. Wel is het jubileummodel een verbeterde uitvoering van zijn klassieke voorganger, met hogere kwaliteit materiaen en onder meer een 9 inch toonarm met handgeselecteerd moving coil-cartridge gebaseerd op de Cadenza-lijn van Ortofon.¬†

Hoe zat het ook weer tussen moving coil en moving magnet?

De naam 175 verwijst overigens niet alleen naar het jubileum, maar ook naar de oplage: er worden exact 175 tafels vervaardigd, elk met een plakaatje met serienummer en naam van de eigenaar. Het kost ongeveer twee maanden om ieder model te maken, dat vervolgens in een exclusieve houten box verzonden wordt.¬†Er werd eerder een prijskaartje van 9.999 Canadese dollars aan gehangen, maar in M√ľnchen zien we wat dat voor de Europese markt betekent: 7.000 euro.¬†

MERK

EDITORS' CHOICE