NIEUWSMagico

Magico toont M6: koolstof is het nieuwe aluminium

Het Amerikaanse Magico heeft zijn nieuwste luidspreker grotendeels opgetrokken uit koolstofvezel. Koolstof is oersterk en veel lichter dan het door Magico veel gebruikte aluminium. Lichter? De nieuwe M6 weegt 177 kilogram. Vanaf het derde kwartaal zou de nieuweling verkrijgbaar moeten zijn.

Magico M6

Sinds de introductie van de M-Project in 2014 heeft Alon Wolf, hoofdontwerper bij Magico, niet stilgezeten. De M-Project was voorzien van koolstof zijpanelen. Het gebruik van koolstof biedt voordelen en is dus logischerwijs nu ook gebruikt in het nieuwste model, de M6-vloerstaander die voorzien is van vijf drivers.

Koolstof heeft een betere sterkte-gewicht verhouding dan aluminium en wordt om die reden ook steeds meer gebruikt bij de bouw van vliegtuigen, bijvoorbeeld in de nieuwe F-35- straaljager. De kast van de M6 is gemaakt van een 0,5 inch dikke laag koolstofvezel. De sterkte is maar liefst met een factor zestig toegenomen, terwijl het gewicht met de helft is gereduceerd. De kast is dertig procent kleiner zonder dat het inwendige volume is afgenomen. De baffle is nog wel van aluminium, evenals de voet en een tiental inwendige versterkingsbalken. Torsie en trillingen krijgen geen kans in de M6.

M6 drivers

De ervaring die Magico heeft opgedaan met de M-Project is terug te vinden in de M6. De bovenin geplaatste middentoner, die voorzien is van een 6 inch nanografeen conus, is geplaatst in een akoestisch ge√Įsoleerde koolstof kamer. De conus is dertig procent lichter en driehonderd procent stijver dan zijn voorgangers. De tweeter heeft een 28 millimeter conus gemaakt van beryllium met een diamanten coating. De M6 heeft een drietal 10,5 inch woofers voorzien van een conus van koolstof en nanografeen. De M6 kon uitgestuurd worden tot 120 dB op een afstand van √©√©n meter. Magico heeft veel aandacht besteed aan het filter en heeft om die reden slechts een enkel paar luidsprekeraansluitingen geplaatst. Aansturing met √©√©n versterker geeft volgens Magico veel minder intermodulatievervorming.

Specificaties

Het frequentiebereik loopt van 22 Hz tot 50 kHz, gevoeligheid is 91 dB en de impedantie is 4 ohm. Afmetingen zijn 143 x 66 x 51 centimeter. Het indrukwekkende gewicht hadden we al genoemd: 177 kilogram. Dat wordt neerzetten en nooit meer verplaatsen. De prijs in de VS is bepaald op 172.000 dollar per paar. Prijzen voor Europa zijn nog niet bekend.

Magico

Wie regelmatig onze website bezoekt weet dat Magico meespeelt in de eredivisie van luidsprekerland. Zie onder andere onze recensies van de S1 MKII en de S3.

MERK

EDITORS' CHOICE