NIEUWS

MQA krijgt steeds bredere ondersteuning

MQA Ltd. heeft gemeld dat het sinds de vorige High End Show een aantal mijlpalen heeft geslagen. Steeds meer grote en kleine technologiebedrijven ondersteunen het op hoge geluidskwaliteit gerichte MQA. De opmars van MQA lijkt niet te stoppen.

MQA hardware

MQA werd al ondersteund door een aantal grote namen in de audiowereld. Denk aan merken als Aurender, Bel Canto, Bluesound, NAD, Brinkmann, Meridian, MSB, Mytek, Onkyo, Pioneer en Technics. Nieuwe merken zijn de afgelopen twaalf maanden aan deze lijst toegevoegd of zullen zeer binnenkort toegevoegd worden. Het gaat onder andere om AudioQuest, CanEVER Audio, dCS, Esoteric, IAG, Krell, Lumin, Mark Levinson, MOON (Simaudio), Pro-Ject Audio Systems, TEAC en Wadax die MQA zullen gaan ondersteunen of dat reeds doen. Jim Garrett van Mark Levinson zegt trots te zijn dat de Mark Levinson No. 519 Audio Player ondersteuning van MQA aan boord heeft. “Wij bieden onze klanten de hoogste geluidskwaliteit en daarbij hoort ondersteuning van MQA,” aldus Levinson.

Audiolab en Quad (merken van IAG) zijn voornemens om producten met MQA-ondersteuning aan hun productlijnen toe te voegen en bestaande producten van een upgrade te voorzien. Krell gaat MQA onder andere aan zijn Digital Vanguard geïntegreerde versterker toevoegen. Dominique Poupart van Simaudio (MOON) stelt dat MQA de ideale techniek is voor een hoge geluidskwaliteit. De producten van MOON zullen binnenkort ook MQA ondersteunen.

Ook de “kleintjes” doen mee. AudioQuest zal binnenkort gratis de firmware van zijn DragonFly Black en DragonFly Red usb DA-converters vernieuwen ter ondersteuning van MQA.

MQA software

Het lijstje van fabrikanten dat MQA-ondersteuning biedt wordt dus steeds langer en dit geldt ook voor de lijst van partijen die MQA in hun software integreren. Een grote partij als Tidal ondersteunt MQA sinds de laatste CES in Las Vegas. Tidals MQA-streams zijn net zo duur als de gewone streams waardoor de drempel voor gebruik van MQA goed beschouwd wordt weggenomen.

MQA

Wat is MQA eigenlijk? Het is een afkorting voor Master Quality Authenticated. Het is geen eigen bestandstype, maar een algoritme dat als eindresultaat PCM-audio in studiokwaliteit oplevert. MQA is uitgevonden door een aantal mensen bij Meridian. Meer weten? Lees ons artikel over MQA.


EDITORS' CHOICE