NIEUWS

Aluminous Audio Gravitas-speakers gebruiken zwaartekracht voor isolatie

Opmerkelijk nieuws van luidsprekerfabrikant Aluminous Audio. Het Amerikaanse merk heeft de jongste versie in de Gravitas-lijn aangekondigd, en claimt daarmee het eerste luidsprekersysteem gebouwd te hebben dat zwaartekracht gebruikt als primaire techniek voor isolatie. 

Het Grativas-systeem bestaat uit een paar monitoren en een paar subwoofers. Voorheen waren alleen de monitoren volledig geïsoleerd dankzij de opvallende, geïntegreerde standaards, waarmee de luidsprekers lijken te zweven. In de nieuwe serie gebruiken ook de subwoofers een slimme truc voor isolatie: beide subs zijn voorzien van vier gepatenteerde IVCM-modules of stevige voetjes, die ervoor moeten zorgen dat ze volledig mechanisch geïsoleerd zijn van de vloer waar ze op staan. IVCM staat voor Isolation and Vibration Control Modules.

Het nut van de IVCM-modules is het gegeven dat je elektronica en de bron(nen) van je hifi-set sterk verminderd last hebben van de vibraties die de luidsprekers genereren, met name de krachtige lage frequenties van de sub. Je kunt de modules, afgebeeld op onderstaande foto en in viervoud aan de onderzijde van de subwoofers te vinden, in principe zien als een doorontwikkeling op spikes. 

"Spikes en mechanisch gekoppelde ontwerpen geleiden nog altijd veel energie van de speakers, resulterend in vibraties in de vloer. Onze combinatie van voldoende zware kasten zonder hoorbare resonantie en de IVCM-modules zorgen voor een veel schoner geluid, omdat je minder last hebt van trillingen. Mechanische isolatie zorgt voor een beter definieerbaar 'sonisch landschap' omdat de energie niet in de vloer verdwijnt." In deze zware luidsprekervoeten zorgt textielmateriaal voor isolatie van de vloer. De modules zijn in hoogte verstelbaar om te compenseren voor een niet volledig vlakke ondergrond.

Het systeem gaat in de VS voor ongeveer 50.000 dollar over de toonbank, inclusief 8 IVCM-modules voor het paar subwoofers. Kijk voor meer informatie op de website.

EDITORS' CHOICE