REVIEW

Review: Knight Area - Heaven And Beyond (LP)

Een nieuwe plaat van het Boskoopse symfonische proggezelschap Knight Area is altijd iets om naar uit te kijken. Heaven And Beyond is de zesde echte langspeler van de band en vermengt de kracht van het vorige album met de roots van weleer. Zonder aan impact in te boeten, blijkt na meerdere luisterbeurten.

Op het vorige album van Knight Area (Hyperdrive, 2014) liet de band een steviger geluid horen dan op alle voorgaande albums. Dat leek deels voort te komen uit invloeden van nieuwe bandleden, in de vorm van gitarist Mark Bogert en bassist Peter Vink (bekend van o.a. Finch en Q65). Het nieuwe geluid van Knight Area werd positief ontvangen door zowel pers als fans en bracht de band zelfs een positie als voorprogramma van Arena.

Nu, ruim twee jaar later, brengt het vijfkoppige gezelschap Heaven And Beyond uit. Op het album gaat Knight Area duidelijk terug naar de wat klassieker georiënteerde progressieve symfonische rock, waarmee de band ooit startte. Een eerste luisterbeurt van het album, dat op gelimiteerd grijs gemarmerd vinyl werd uitgebracht, deed me zelfs terugdenken aan het debuut van de band (The Sun Also Rises, 2004), maar dan in een meer geslepen mix met een flinke vleug kracht zoals op de voorlaatste plaat. Duidelijk een bewuste keuze.

Albumopener Unbroken begint met een genre-typisch en dus licht afgezaagd klinkende semi-klassieke melodie, die gelukkig ontpopt in een strak progressief werk waarin zowel de herkenbare vocalen van Mark Smit als het vrij geniale gitaarspel van Mark Bogert de drijvende kracht blijken te zijn. Het album wisselt krachtige neo-progressieve tracks af met nummers die eerder appelleren aan de smaak van liefhebbers van oudere rockbands en zorgt zo voor genoeg diversiteit.

De kracht van Knight Area ligt nog steeds in een herkenbare sound, waarbij parels als de titeltrack (een mooi, kalm opgebouwde symfonische progressieve rocktrack waarin Knight Area de luisteraar met een verhalende opbouw en veel gevoel weet mee te nemen), Eternal Light en het prachtige The Reaper de kundigheid van de band feilloos aantonen. Niet op alle tracks komt Knight Area even geloofwaardig over als het gaat om het verkopen van hun verhaal, wat eerder ligt aan de muzikale keuzes dan aan de uitvoering ervan. Het neemt echter niet weg dat Knight Area op hoog niveau musiceert en dat Heaven And Beyond alles in zich heeft op een hoge positie in de annalen van de vaderlandse proggeschiedenis bijgeschreven te mogen worden.

De keuze van de band om het zwaardere geluid van het vorige album met de zachtere stijlen van weleer te combineren, zal niet alle fans bekoren. Toch liggen hier duidelijk de voorkeuren van de bandleden, die hoorbaar veel plezier hebben in hun spel en dat met kundigheid en kracht weten te uiten. Vasthouden aan je eigen klank is dan ook bepaald geen zwaktebod binnen de neo-progressieve wereld. Knight Area klinkt zeer overtuigend op Heaven And Beyond, op enkele kleine minpuntjes na. Het door Music On Vinyl geperste vinyl doet de muziek dan ook veel eer aan, want de doodstille persing op twee schijven vinyl klinkt niet minder dan fraai. Dat werd aangevuld met een fraaie gatefold hoes en een download van het album. Aanbevolen.

Muziek: 8
Klank: 8
Kwaliteit persing: 9
Label: Butler Records/ Music On Vinyl
Speelduur: 62 minuten
Website: www.knightarea.com


EDITORS' CHOICE