REVIEW

Review: Carole King – The Living Room Tour (LP)

Eric de Boer | 27 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Carole King is in haar flinke carrière verantwoordelijk geweest voor enkele honderden tracks. De vrouw met haar karakteristieke stemgeluid werd vooral in de jaren zeventig bekend dankzij enkele flinke hit-albums en verblijdde haar fans aan het begin van dit millennium met een intiem vormgegeven tour door de V.S. In 2005 verscheen daar een cd van, die nu voor het eerst ook op vinyl is uitgegeven.

The Living Room Tour was de naam voor de indertijd al 62-jarige Carole King, die gezien haar leeftijd nog verrassend energiek en fris door het leven mocht gaan. Op ruim twintig verschillende podia verscheen King met een muzikaal intro, waarbij ze het aanwezige publiek in zangvorm verwelkomde in de setting die haar tijdelijke huiskamer moest voorstellen. Een ‘trip down memory lane’ waarbij Carole hoopte genoeg van haar favoriete nummers met haar fans kon en mocht delen.

Tijdens The Living Room Tour werd Carole King begeleid door de in 2010 overleden Rudy Guess, haar ‘long time collaborator’ Gary Burr (op het album beiden verantwoordelijk voor gitaar, bas en achtergrondvocalen) en door haar eigen dochters Sherry en Louise Goffin die mama vocaal kwamen versterken. De live compilatie bestaat uit tracks die werden opgenomen tijdens concerten in Chicago, Los Angeles en Hyannis (dat in de staat Massachusetts ligt).

De intieme wijze waarop King het publiek haar favoriete oude en nieuwe nummers presenteerde tijdens de Living Room Tour, zal de aanwezige fans ongetwijfeld goed zijn bevallen. Begeleid door weinig instrumenten (de piano die Carole King zelf bespeelt, akoestische gitaren en een weinig opvallende baspartij) is het voornamelijk de stem van de toen nog 62-jarige artieste die ondanks een extra rauw randje door de tand des tijds die het concert wist te dragen. Wat best bewonderingswaardig genoemd mag worden.

Natuurlijk komt er veel van het oudere werk Tapestry aan bod, maar ook een erg leuk ingevulde medley en het samen met dochter Louise gezongen Where You Lead I Will Follow zorgen voor afwisseling. Natuurlijk is het raspende geluid van Kings stem technisch beschouwd minder interessant, maar het gaf haar tijdens de concertreeks wel een krachtiger positie op het podium. Veel van de tracks die King samen met Gerry Goffin (ja, de vader van) schreef worden met liefde aangehaald en natuurlijk ontbreken ook enkele songs die ze voor soundtracks schreef niet.

King sloot haar concerten af met enkele knallers, die natuurlijk ook hun weg naar de cd (en dus deze dubbel-LP) hebben gevonden. Vocaal vuurwerk dus, met (You Make Me Feel Like A) Natural Woman, You’ve Got A Friend en een redelijk energieke versie van Locomotion. De kers op de spreekwoordelijke taart voor de bezoekers van het concert en de fans die dit album in hun bezit hebben. De bezoekers van de concerten waar de opnames voor deze live-registratie zijn gemaakt waren in ieder geval tevreden, als je het meezinggehalte aan het eind van dit album als graadmeter gebruikt.

Natuurlijk zal niet iedereen bekend zijn met de muziek van Carole King en ondanks de prima persing scoort ook op de vinylversie van The Living Room Tour niet heel hoog als het gaat om dynamiek. De vocalen van King ‘hangen’ ook wat naar de rechterkant van het geluidsbeeld en de instrumenten treden wat minder naar de voorgrond dan wenselijk of natuurlijk is. Dat maakt van dit live ‘best of’-album echt een item voor fans, niet voor een breed publiek.

Muziek: 7 ½
Klank: 6 ½
Kwaliteit persing: 8 ½
Label: Music on Vinyl
Speelduur: 98 minuten
Website: www.caroleking.com


EDITORS' CHOICE