NIEUWS

Verslag: de hoogtepunten van ISE 2017 in Amsterdam

Deze week vindt in de Amsterdamse RAI de ISE (Integrated Systems Europe) plaats. Tijdens deze beurs worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van professionele audio, video en home automation getoond. Wij waren erbij en geven je in dit artikel een indruk van al het moois dat we gezien hebben.

Algemene indruk ISE 2017

De ISE is inmiddels een bekend begrip en elk jaar stroomt de RAI weer vol met enthousiaste professionals die zoeken naar de nieuwste ontwikkelingen en trends. Zowel het aantal standhouders als het aantal bezoekers blijft nog steeds groeien, en dat is niet zonder reden. De ISE biedt een breed platform waar professionals en fabrikanten elkaar kunnen ontmoeten en zaken kunnen doen. Maar, ondanks dat het een overwegend commerciële en zakelijke aangelegenheid is valt er voor onze lezers ook veel interessants te zien. De productcategorieën waar wij met name interesse in het hebben zijn displays, projectoren en natuurlijk professionele audio. Gelukkig was er ook wat deze onderwerpen betreft voldoende te vinden, zowel wat indrukwekkende demonstraties als informatieve presentaties betreft. Natuurlijk ontbraken verschillende trends die we op het gebied van consumentenelektronica zien ook tijdens ISE niet. Zo kwamen we aardig wat oled-displays tegen en is de laserprojector ook voor de professionele gebruiker de toekomst.

Professionele audio

Onze eerste stop was bij Bowers & Wilkins. We mochten namelijk als één van de eersten plaats nemen in de speciaal voor ISE ingerichte bioscoop waar de nieuwste producten getoond werden. Bowers & Wilkins introduceerde de 800 Diamond-serie inbouwluidsprekers met, zoals de naam al doet vermoeden, de Diamond tweeter. Ook kondigde het bedrijf de nieuwe DB-serie subwoofers aan, bestaande uit drie modellen die qua afwerking en prestaties bij zowel de 800-serie als de CM S2-serie luidsprekers passen. Over de presentatie kunnen we kort zijn; de Atmos-opstelling met Diamond 800-speakers in de muren en twee DB1D subwoofers klonk indrukwekkend goed.

Ook KEF en Arcam waren van de partij en samen hadden ze een grote demonstratieruimte, oftewel bioscoop, ingericht. In tegenstelling tot vorig jaar heeft KEF de bioscoop ditmaal voorzien van een Atmos-opstelling met uitsluitend Reference-luidsprekers, wat voor een indrukwekkend plaatje en geluid zorgde. Arcam voegde daar de nieuwe AV860 av-processor aan toe, en voorzag elke KEF-speaker van een afzonderlijke versterker. Aan de prijzen moesten we maar even niet denken, maar de audio-ervaring blies ons weg. Een ruimtelijke weergave met kristalheldere details en een naadloze surroundweergave zorgen voor een demonstratie waar we graag wat langer van hadden willen genieten.

Natuurlijk zijn we ook langs geweest bij diverse bekende audiofabrikanten, waaronder Dynaudio. Het bedrijf introduceert tijdens ISE 2017 de vernieuwde Focus XD-serie luidsprekers. De nieuwe modellen beschikken over een verbeterde DSP en komen in nieuwe afwerkingen op de markt. Goed nieuws voor diegenen die al een Focus XD hebben; de fabrikant brengt een firmware-update uit zodat ook eerder gelanceerde uitvoeringen van de nieuwe DSP gebruik kunnen maken.

Displays

Op het gebied van displays was LG de eerste fabrikant waar we voorbij kwamen. Meteen viel op dat ook de zakelijke markt lekker gemaakt wordt met oled. De Koreaanse fabrikant liet op tal van manieren zien wat de mogelijkheden van de oled-techniek zijn. Zo zagen we gebogen oled-displays voorbij komen, kwamen we flexibele oled-schermen tegen, werden er transparante oled-displays getoond en zagen we zelfs dualscreen oled-displays die dus aan zowel de voorzijde als de achterzijde over een display beschikken. Oled is de toekomst, dat kunnen we wel zeggen, zeker omdat ook steeds meer andere fabrikanten gebruik maken van de techniek. Onder meer Panasonic en Sony toonden commerciële toepassingen voor oled-schermen, waaronder transparante modellen voor bijvoorbeeld etalages.

Samsung doet daar vooralsnog niet aan mee. De Koreaanse fabrikant focust zich op de QLED-techniek die begin dit jaar tijdens CES 2017 gepresenteerd werd. Deze quantom dot-techniek zorgt volgens het bedrijf voor een aantal verbeteringen. Zo zullen de QLED displays een maximale helderheid van 1.500 tot 2.000 nits hebben, aldus Samsung. Een belangrijk voordeel van de nieuwe quantum dots is dat ze alle kleuren kunnen weergeven bij elk niveau van luminantie. Samsung spreekt dan van ‘100% kleurvolume’, en claimt het DCI-P3 palet accuraat weer te geven. Ook aan de zwartweergave is gesleuteld, met behulp van een nieuwe anti-reflectielaag.

Projectoren

Projectoren waren er in overvloed op ISE 2017. Grote fabrikanten als Epson, BenQ, Optoma en Panasonic waren van de partij om hun nieuwste projectoren en aan projectie gerelateerde ontwikkelingen te tonen. Op dit gebied zien we verschillende trends. Zo maken nagenoeg alle topmodellen nu gebruik van een laser lichtbron. Simpel gezegd moet dit zorgen voor een vele langere levensduur, een hogere helderheid en een hoger contrast met diepere zwartwaarden.

Daarnaast is Ultra Short-throw-projectie een ontwikkeling die we veelvuldig voorbij zagen komen. Dit houdt in dat projectoren op zeer korte afstand van het scherm kunnen staan en alsnog een indrukwekkend groot plaatje kunnen projecteren. De Ultra HD-resolutie maakt ook zijn intrede in de markt voor projectoren, maar native 4K blijkt voor menig fabrikant nog een stapje te ver. Er worden wel oplossingen geboden in de vorm van innovatieve upscale-technieken die HD-materiaal scherper (richting Ultra HD-resolutie) kunnen tonen. Al met al was ISE 2017 voor ons weer een geslaagde beurs, met innovatieve nieuwe producten, belangrijke ontwikkelingen en opvallende trends.


EDITORS' CHOICE