REVIEW

Review: Fruupp - Future Legends (LP)

Eric de Boer | 06 februari 2017 | Fotografie Fabrikant

Liefhebbers van progressieve rock uit de tijd dat Peter Gabriel nog het gezicht van Genesis was, let op: het debuutalbum van Fruupp is opnieuw door Music on Vinyl geperst. De band, die voor niet-ingewijden nog steeds als vrij obscuur te boek zal staan, bracht hun eerste langspeler uit in 1973 en maakte nadien furore met hun folkloristische progressieve klanken.

Het debuut van de uit Belfast, Noord-Ierland afkomstige band Fruupp werd uitgebracht op Dawn Records. De vier bandleden van het progressief rockende gezelschap vonden elkaar al in 1971, toen gitarist Vincent McCusker samen de klassiek getrainde musici Peter Farrely (basgitaar en zang), Stephen Houston (keyboard en hobo) en Martin Foye (drums en percussie) bijeenbracht. Na twee jaar optreden en schrijven bracht het kwartet een demo uit, die hen een contract opleverde bij het eerdergenoemde label.

Het resultaat was Future Legends. Een album dat initieel in een zeer beperkte oplage werd uitgegeven met negen tracks, waar de band uiteindelijk niet helemaal tevreden mee was. Eén track werd geschrapt en een tweede en grotere oplage LP’s met acht nummers werd geperst. Fruupp kreeg in de daaropvolgende tijd vooral aandacht en zelfs een fanbasis in Groot Brittannië en verzorgde in de twee daaropvolgende jaren zelfs het voorprogramma voor bands als Queen, Genesis en King Crimson.

Wat indertijd zeker bij heeft gedragen aan de populariteit van Fruupp onder liefhebbers van het genre, is de combinatie van veel melodieën, folkloristische instrumenten zoals viool - waarvan de speler niet in de album credits wordt benoemd - en invloeden van blues (Olde Tyme Future) en zelfs rock ’n roll (op het relatief langere en intense Lord Of The Incubus).

De link met klassieke muziek en romantiek is dankzij de korte, instrumentale snaar gedragen albumopener en tevens deel 1 van de titeltrack snel gelegd. Die klassieke invloeden komen op het hele album terug, met het einde van Song For A Thought als eclectisch hoogtepunt. Veel tempowisselingen, complexiteit afgewisseld met een vrij toegankelijke zangstijl en veel toetsenwerk maken van Future Legends een debuut om trots op te zijn en begeerlijk luistervoer voor de echte progliefhebber. Natuurlijk zijn links met de ‘grote’ Britse namen uit die tijd snel gelegd, maar Fruupp was tegelijkertijd weer uniek en innoverend genoeg om boven het spreekwoordelijke maaiveld uit te kunnen blijven steken.

Zo prachtig en gedateerd tegelijk als Future Legends muzikaal op de luisteraar overkomt, zo gedateerd klinkt ook de muziek. Zelfs vanaf de prima in Haarlem geperste LP. Van echt hi-fi geluid is weinig sprake: het geheel klinkt gruizig en nogal ‘bruin’. Daarnaast zijn de keuzes voor de mix indertijd wat twijfelachtig te noemen. Het maakt eigenlijk niet uit, want het geeft het debuut van Fruupp een unieke tint die wel bij de muziek uit die periode past. Niet naar luisteren, maar simpelweg genieten. Hopelijk brengt Music On Vinyl de overige drie studioalbums van dit gezelschap ook uit.

Muziek: 8
Klank: 5
Kwaliteit persing: 8 ½
Label: Music On Vinyl
Speelduur: 39:05 minuten


EDITORS' CHOICE