REVIEW

Greetje Kauffeld – On My Way To The 30th Analog Forum Anniversary (LP)

Eric de Boer | 09 januari 2017 | Fotografie Fabrikant

Ter ere van het 25-jarige jubileum van de analoge show in het Duitse Krefeld, werd een speciale LP uitgegeven door STS Digital. Bezoekers van die show - en later ook liefhebbers wereldwijd - konden en kunnen de LP met muziek van Greetje Kauffeld voor een interessante prijs aanschaffen.

In 1990 werd na de toenmalige High End Show, indertijd in Frankfurt gehouden, een plan gesmeed om de liefhebber van analoge weergave een platform te kunnen blijven bieden. In een tijd dat de wereldpers en de grote massa zich richtten op digitale audio, bleef een kleine groep analoog-specialisten zich sterk maken voor analoge weergave. Al snel was de Analog Audio Association geboren.

Door de jaren heen zijn er 30 analoge shows georganiseerd door de AAA. Tijdens de voorlaatste show waren het enkele bekenden vanuit de AAA die samen met Fritz de With nog een drankje genoten na de eerste showdag. Daar werd het plan geboren om een speciale LP uit te brengen, die tijdens de volgende jubileumshow voor een klein bedrag aan de bezoekers aangeboden zou kunnen worden. Het resultaat was 2000 persingen op vinyl en 100 tapes, die speciaal voor deze gelegenheid van het AAA logo in een blauwe tape reel werden voorzien.

Op het album, dat de toepasselijke titel On My Way To The 30th Analog Forum Anniversary draagt, is een in 1979 opgenomen studiosessie van Greetje Kauffeld te horen. Op twaalf tracks bracht de nog steeds actieve jazz-zangeres een ode aan het Great American Songbook, ondersteund door musici die haar in die tijd vaker begeleidden. Te horen zijn Henk Elkerbout op piano, Peter Ypma op drums, Jan Menu op saxofoon en Peter Nieuwerf op gitaar.

Hoewel de verschillende songs de audiofiele luisteraar verre van onbekend zullen zijn, is deze LP een warme deken voor het gehoor en de geest. Spannend wordt het nergens, maar de indertijd 39-jarige Kauffeld wist op innemende wijze haar stem te lenen voor bekende arrangementen als Nice β€˜N’ Easy, Smile, Route ’66 en Fly Me To The Moon. De muziek stond natuurlijk volledig in dienst van de vocalen, waarbij deze geremasterde en in Duitsland geperste LP de individuele instrumenten mooi om de stem van Greetje heen positioneert. Met af en toe een kleine solo, zoals de fraai en ingetogen bespeelde saxofoon op It Had To Be You. Meer ontspanning dan dit is er niet, en de luisteraar wordt getrakteerd op een echte analoge muzikale beleving met de duidelijke klanksignatuur die inherent is aan het eind van de zeventiger jaren.

On My Way To The 30th Analog Forum Anniversary zal vooral de beoogde bezoekersgroep van de gelijknamige show bekoren. Echt innovatief klinkt deze muziek natuurlijk niet, wat overigens helemaal niet erg is. Ook daar is een publiek voor, dat met deze LP meer dan goed op haar wenken wordt bediend. Greetje Kauffeld weerklinkt fraai uit de groeven van de erg goed geperste LP, haar sterke vocale prestaties vanuit 1979 zullen menig audiofiel nog steeds tot in de kleine uren kunnen vervoeren. Β Een extra beetje warmte tijdens deze koude winterdagen.

Muziek: 7 Β½
Klank: 8
Kwaliteit persing: 9
Label: STS Digital
Speelduur: plm. 42 minuten
Website: www.sts-digitalshop.nl


EDITORS' CHOICE