NIEUWS

CES-primeur voor Amadeus Philharmonia speakers

Het is niet vreemd dat 's werelds grootste evenement rond consumentenelektronica de nodige nieuwe producten met de internationale pers te delen heeft. Bij de hotelkamer van Amadeus-importeur Source Systems in het Venetian in Las Vegas is dat niet anders.

Amadeus laat je deze week in suite 30-315 van het Venetian (voor wie in de buurt is) namelijk kennismaken met de bijzondere Philharmonia luidsprekers. Een paar imposante weergevers, ontworpen vanuit een samenwerking tussen architect Jean Nouvel en Amadeus R&D-directeur Michel Deluc. De demo's zijn een primeur voor CES 2017. Niet omdat ze voor het allereerst getoond worden, maar wel omdat de speakers nu daadwerkelijk gelanceerd worden. Het meest opvallende detail? De electronica van de boekenplankmodellen zit deels verborgen in de bijbehorende stands, die op 85 of 105 centimer hoogte te bestellen zijn, en op termijn ook in custom formaten aangeboden worden. Een integraal onderdeel van de speaker dus, geen optionele toevoeging!

Michel Deluc: ,,In een monitormodel moeten de akoestische centra zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst worden, om het bereik te maximaliseren en de frequentierespons te verbeteren. Het centrum van de weergave van de Philharmonia in het verticale paneel is geplaatst tussen het centrum van de 28mm soft dome tweeter en het centrum van de 8-inch bass driver. De hoogte van de luisterpositie moet zodanig zijn dat de oren op de hoogte van die verticale 'beam' geplaatst zijn. Dat is 135cm boven de grond voor de 105cm hoge voetstukken, en 117cm boven de vloer voor de 85cm hoge standaard. Deze twee standaard hoogtes dekken een groot aantal luisterposities, maar er is dus ook altijd de optie om daar nog in te variëren."

Zoals gezegd zijn de Philharmonias in Las Vegas niet het eerste paar dat Amadeus van hun fraaie speakers laat zien. Eerder werd een stereoset geïnstalleerd bij de Red Bull Music Academy Studios in La Gaîté-Lyrique in Paris, en werden er twee 5-voudige surroundvarianten in de recording en mastering studio in de nieuwe Philharmonie de Paris concertzaal geplaatst. Nu staan de schijnwerpers echter volledig op de Philharmonias, ontworpen voor laatstgenoemde locatie maar nu klaar voor het grote publiek. En voor het eerst gepresenteerd mét de nieuwe hoogtemogelijkheden voor de juiste luisterpositie. 

Meer lezen? Check de website van een trotse architect: philharmoniabyjeannouvel.com.


EDITORS' CHOICE